2010.12.05 – Schi la Predeal (Clabucet)

Perioada: ziua de 5 dec 2010
Locatia: Predeal
Echipa: eu, Catalin si Marius

Vremea in weekend se anunta destul de capricioasa, bogata in precipitatii. Sambata stam in Bucuresti: sala de escalada, alergare, inot … le facem pe toate. Intre timp ne suna Marius si ne intreaba “Ce parere aveti de un schi undeva pe Valea Prahovei?!”. Nu prea ma prinde entuziasmul, insa Catalin vrea sa mergem la munte …. asa ca mergem la munte (nu pot sta in calea fericirii lui! :)) ).

Seara, rupti de oboseala dupa atatea antrenamente, mai mult sau mai putin serioase, ne curatam schiurile si claparii de praf. Dimineata la 7:20 plecam spre Valea Prahovei. Marius, impreuna cu alti amici au plecat cu ~60min inaintea noastra: le-am dat avans sa tatoneze terenul. ;))

Tot drumul dorm. Suntem la Predeal. Nu e chiar asa de multa lume, majoritatea cu saniute sau lopatele, dar nici nu suntem singuri cu schiuri. Telescaunele nu merg. Aveau sa le porneasca mai tarziu. Oricum, noi ne propusesem sa urcam pe piei de foca.

Dupa ce mancam din traista, ne hotaram sa urcam pe piei pe marginea partiei Clabucet… apoi sa schiem la vale. E frumos, zapada e neatinsa aici. Se vede o singura urma de schi de tura in urcare pe care o urmam si noi. Nu bate vantul, si e chiar mai cald decat se anuntate. Simtim o atmosfera de vacanta.

Partia avea un strat de zapada, pulver … nu prea reusesc sa ma dau cu talent: tin schiurile la vale, ca oricum nu prea prind viteza. Trebuiau date cu ceara, dar noi nu aveam la noi.

Apoi, plina de frustrari ca “eu habar nu am sa schiez” ii propun lui Cata sa urcam partia pana sus de tot si sa facem miscare putin pe platou in directia Azuga …

Intre timp s-a pus in functiune telescaunul, si Marius impreuna cu alti 2 amici au platit 3 urcari a cate 16 RON bucata… Cu ratracul au batut o singura partie.

In harta de mai jos: am plecat din Predeal, am urcat pe partia Clabucet pe unde am continuat pana la Cabana Garbova. Ne-am retras pe aceeasi ruta … am schiat la vale.

Lasam Predealul in urma ….

🙂

Partia … cam plata in unele locuri ;))

Dar in cele din urma am avut parte si de ceva inclinatie …

Cerul e tot mai albastru si tot mai frumos. Iar suntem actorii dintr-o fila de poveste …

Releul Costila, Coltii Morarului …

Am iesit deasupra Clabucetului….

🙂

Spre cabana Garbova …

Pe la jumatatea partiei ni s-a alaturat si Marius …

🙂

Se vede si cabana …

🙂

🙂

Mancam si ciorbita de fasole si apoi facem cale intoarsa …

E asa de frumos: ce bine ca nu am stat acasa!

🙂

🙂

Am schiat pe Clabucet. Soarele se asucsese in ceata si nori, si datorita temperaturii acum mai scazute, zapada se racise si devenise ceva mai buna de schi. Am inceput sa imi reamintesc tehnica …

Am ajuns inapoi in Predeal pe la 16:00 … am mancat si ne-am intors in Bucuresti incarcati cu energie si voie buna pentru o noua saptamana.

15 thoughts on “2010.12.05 – Schi la Predeal (Clabucet)

  1. Ce bine daca ar fi atata pulvar si in sezonul de schi, eventual si la fel de liber :)).. Am vazut duminica pe webcam-ul din predeal cum era atmosfera p-acolo si ma gandeam ca tare frumos trebuie sa fie sa te dai fara sute de oameni prin jur.

  2. spui ca nu te prea sti cu skiul…permiteti o sugestie: – incearca sa folosesti un pic telescaunu…pana inveti un pic miscarea…nu cred ca o sa dureze mult in cazu tau…dupa care poti sa treci la experiente de polver si alte cele 😉

  3. @Cristi: defineste "nu mult". Nu ma plangeam ca nu stiu, ziceam asa ca sa va faceti o idee … Nu pot spune ca ma atrage ideea de a investi bani si timp in sportul asta. E doar o activitate de back-up pentru cand nu se poate face altceva.

    Pe langa asta, consider ca a folosi telescaunul in Romania, e ca si cum as accepta sa isi bata aia joc de mine.

  4. pai stou si eu…hai sa zicem 4-5zile pline de ski…daca la inceput te bagi pe piste si te axezi doar pe tehnica…dupa aia poti linistita sa incerci si pe un pic de "offpiste"…nu de alta dar parerea mea este ca inveti destul de putin urcand pe foci si skiind mai putin….si sa sti ca skiul e ceva deosebit…odata ce o sa ajungi sa skiezi cu adevarat nu o sa i-l mai privesti "de umplutura".
    Daca in tara e asa nasol acordati un sejur in Austria…chiar merita !

  5. Cred ca are dreptate Cristi. Atunci cand te vei urca pe schiuri si vei merge pe unde vrei tu si nu pe unde vor ele,vei putea sa apreciezi la adevarata valoare farmecul schiului. Si asta nu e greu, trebuie doar sa scapi de prejudecati. Tebuie sa urci cu teleschiul sau telescaunul , pentru ca energia si timpul sa ti le consumi pentru a deprinde tehnica. Dupa ce o vei stapini si vei da drumul la schiuri sa alege, sa vezi adrenalina… mai ceva ca la catarare!

  6. DanM: Tu te cateri? Ca sa stiu in ce masura au valabilitate afirmatiile de genul "mai ceva ca la catarare!".

    Apoi sa va povestesc ceva din intamplari adevarate: anul trecut, in timp ce noi urcam pe partie pe piei, cei care stateau la coada, inghetau de frig si … in timpul in care noi urcam pe piei si ne dadeam de 2 ori, ei apucau sa se dea de 3 ori, sau de 2 ori si un pic. Deci elementul pierdere de timp e eliminat in povestea de fata, iar cel de energie consumata iurea poate fi si el eliminat cu usrinta atunci cand vorbim de o persoana care are destula energie cat sa nu vrea sa se intoarca cu ea acasa (asa cum ma consider eu!).

    Ah, imi cam scapa legatura intre cuvantul "prejudecati" si articolul sau comentariile mele.

  7. M-am catarat, dar nu la nivelul la care o faci tu. De asemenea, am schiat vreme de vreo 20 de ani an de an, nu foarte bine, dar multe zile pe sezon. Nu am intentionat sa te influentez, ci doar sa-ti sugerez cum poti sa transformi o tortura fizica si morala intr-o placere. Tu ai perceptia ta despre munte si ti-o respect si pe alocuri ti-o admir.
    Si totusi… Ignoti nulla cupido.

    Nu este oare prejudecata "consider ca a folosi telescaunul in Romania, e ca si cum as accepta sa isi bata aia joc de mine" ?

    Am dorit doar sa-ti fie mai bine pe schiuri si atat. Dar iata, de multe ori, mai bine e dusmanul binelui.

    Cu stima, Dan Marza

  8. @DanM:
    "Nu este oare prejudecata << consider ca a folosi telescaunul in Romania, e ca si cum as accepta sa isi bata aia joc de mine >> ? "

    Raspuns: nu e o prejudecata, ci o concluzie in urma unei intamplari adevarate. In loc sa ma dau de 3 ori inghetata bocna, mai bine ma dau de 2 ori avand un confort termic decent.

    Apoi, raportul pret/calitate mi se pare batjocoritor. Poate ca sunt eu pretentioasa …

    In Austria si Bulgaria am fost si eu. Si acum 2 ani, si anul trecut. Probabil ca voi merge si anul acesta 4-5 zile pe undeva … insa pana atunci imping la bete in Romania. 😉

    Oricum, mersic frumos pentru gandurile bune.

  9. pai decat sa stai aiurea la coada normal ca e mai bine cum ai procedat…adica sa ii dai in sus pe piei :)) ce vroiam sa spun e ca merita sa incerci sa ai si anumite perioade pe care sa ti le alegi cu grija astfel incat sa skiezi (in jos !) mai mult si sa nu astepti asa mult la coada…solutii: du-te in austria…sau alege o perioada cand toti se intorc acasa…poate dupa revelion?
    Parerea mea este ca si cataratul si skiul sunt activitati foarte frumoase si fiecare iti da sensatii foarte puternice…daca sti sa le faci 😉

  10. Perfect de acord cu ce a scris Silvia: IMPINGETI FRATILOR LA BETE SI CUMPARATI PIEI DE FOCA BUNE!!! La Predeal si la Sinaia o sa fie 143 lei skipass-ul. Mai vreti sa-mi bat capul cu alte informatii legate de schi in Romania? Si Silvia stie sa schieze, poate sa coboare fara nicio problema orice neagra. Sa va spun ca a schiat si Valea Alba?

  11. In mod cert si absolut incontestabil, schiul in majoritatea statiunilor din Romania (exista si mici exceptii – vezi Straja) este JAF la drumul mare pe principiul luam banii si ne batem joc de clienti – cei de pe Valea Prahovei si Poiana Brasov sunt campionii absoluti – ai ocazia pe cateva sute de roni sa iti petreci un we de stricat schiurile prin bolovani (campion absolut Poiana si Azuga) si de belit complet nervii. Eu ma bucur ca ati ajuns si voi la concluzia asta. Eu sunt pentru un boicot general al acestor mafioti si recomand tuturor sa-si ia piei, legaturi de tura, sa se bucure de frumusetea muntelui si sa nu dea nici un svant la criminalii astia (da, criminali, ca deja au murit oameni). Daca tot insista cineva sa se dea pe cablu, sa o faca macar in Alpi sau macar in Bulgaria. Nu o sa isi puna nici un mafiot din asta vreo-un litru de benzina in jipan din banii mei.
    Nimic de aici nu e nici o frustrare a nimanui, e doar o crunta realitate pentru cine are ochi sa o vada.

  12. Dragi schiori,romani,schiul este o placere remarcabila,ca un fel de pasiune care daca te prinde merge cu tine pina mori,chiar daca reumatismele nu te mai lasa sa te ondulezi ca bambinele la dans.Cind bei vin care este bine astupat intr-o sticla zici :ma da parca nu are gust deloc, pentru ca trebuie sa scoti dopul intii- deci cu schiul,intii invata secretele schiului cu cineva care stie sa te invete bine ,pentru a-ti forma in minte imaginea corecta a ceace trebuie sa comanzi corpului:plug,incarcare descarcare,sa simti greutatea pe virfuri si pe creasta tibiei, si foarte important- ceva care si schiorii avansati uita:PUMNII CARE TIN BETELE TREBUIE SA STEA TOTDEAUNA IN FATA BOCANCILOR,cum s-a dus pumnul in spatele bocancilor cum ai pus funduletul pe zapada.Apoi invata sa cazi totdeauna lateral nu in fata sau in spate nu te arunca la teleferic daca nu stii secretele de baza ale schiului. Am vazut multe accidente la Predeal si Brasov cu viteji de targa- este ca bicicleta,odata ce inveti nu mai uiti.Am crescut pe pirtia de schi in Carpati,am fost profesor de educatie fizica,monitor de schi si tot mai schiez aici in America unde observ cu admiratie scoli de schi pentru cei mici,cu casti pe cap si parinti care cheltuiesc foarte mult pentru schiorii cei mici;,Dragi schiori romani,este o pasiune sanatoasa,dar periculoasa daca nu o iei gradat,o pasiune care merita cultivata in Romania pentru cei tineri si batrini- Carpatii va asteapta Cu stima si respect Gabriel din America

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *