2013.08.10 – Costila – Incercare Eneida

Data: 10 August 2013
Locatia: Costila
Echipa: eu si Cata
Activitate: Alpinism
Traseu: Eneida (6lc, 7+) din peretele Vulturilor
Topo: Luat de pe eclimb.ro

Mai catarasem acest traseu impreuna cu Corina, in 2010 (vezi aici), cand am avut parte de o experienta destul de neplacuta in lungimea 4. Dar cum Cata a insistat sa mergem sa il catere si el, nu am putut sa ii refuz aceasta favoare.

Cata pleaca primul pe lungimea 0, adica cea de 2+ care ne duce pe o brana de iarba. Terenul fiind friabil, a asigurat o data sau de 2 ori la copacei.

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Prima lungime este scurta de cca 25 metri, unde este necesar a se folsi o nuca de dimensiuni medii (folosita pentru asigurare in traseu). Regruparea se face intr-o brana de iarba.

Tot Cata se duce si pe a doua lungime … ca sa imi lase mie cireasa de pe tort. 😛

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Desi sunt incaltata cu niste Cobre nou noute, purtate doar de 2 ori la panou, ma risc si plec mai departe…

In descriere spune ca cea de a doua lungime este una din cele mai dificile lungimi ale traseului, unde pentru a trece am folosit doua plombe si un cliff Petzl. Aceasta lungime este asigurata in mare parte pe spituri de 10 mm. Lungimea incepe cu un diedru usor cazut, dupa care se va traversa prin dreapta pe sub o surplomba cca 4 metri. Pentru a inainta se traverseaza o fata verticala 5 metri, urmata de o traversare in stanga (gradul 7/7+) si din nou o traversare, dar de aceasta data in dreapta. Ultima secventa a lungimii este reprezentata de o trecere peste o burta dificila. Regruparea se afla in dreapta, pe o fata cazuta, sub un diedru.

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Papucii ma strang de mor. Insa am o precizie fantastica in calcatura. Muncesc si ma chinui sa scot la liber acest 7+ insa se pare ca este un 7+ cu prize cam impuse si cam intinse pentru inaltimea mea. Nu spun ca este imposibil, spun doar ca pentru inaltimea mea, trebuie sa mai muncesc, sa ma mai antrenez si sa gasesc o solutie din … alta clasa. 😛

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Nu prea ai cum sa o furi acolo. E impus …

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Inca 2 cm si as fi ajuns sa asigur … pana la urma ma prind de plomba de inaintare ce a ramas acolo de la echiparea traseului. Of! Nu numai ca nu il leg, dar o si fur ca nu gasesc solutii! 🙂

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Inca o echipa in Traseul Policandru … pe care eu l-am catarat in 2010 cu Cata (vezi aici)

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Baietii in actiune … 😉

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Cea de a treia lungime avanseaza circa 35 metri pe un diedru oblic stanga pana in brana Suspendata. Acesta este punctul unde vom traversa stanga pana in regruparea traseului Fluturele de Piatra. Lungimea este asigurata in totalitate pe pitoane.

Cata pleaca cap de coarda…

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

In minte ma fulgera tot felul de ganduri … Egoul meu ma pedepseste pentru felul cu care am catarat pe o lungime data gradul 7+. Incerc sa imi gasesc fel de fel de scuze (ca papucii noi, ca pauza de sala, ca conglomerat, ca de data asta Bivuac a exagerat cand l-a cotat) dar Egoul este mult prea suparat:
– Gradul 7+ trebuia sa il cateri fara probleme, ca doar de aia te-ai antrenat!
– Dar e intins! Am facut tot ce se putea sa ma dau la liber! Dar e intins …
– ma apar.
– Sa te vedem ce o sa faci in lungimea a patra. – imi aminteste Ego. Acolo am cazut eu prinsa in zelb: a fost o lectie pe care nu o sa o uit toata viata!

Cata in diedru …

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Ii mai fac o poza si revin la gandurile mele si la Egoul meu care ma scoate din sarite cand:
– Atent, atent! – striga Cata.

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Apuc numai sa ma uit in sus si sa vad ca vine o chestie mare. Nu am voie sa ezit: ma aplec, ma lipesc de perete, si am timp sa ma gandesc ca “gresita miscare” cand ma izbeste din plin pe spate si se sparge de mine. Sunt ingrozita, speriata de moarte!

Iata ce s-a intamplat: Sub presiunea lui Cata s-a desprins o placa mare de conglomerat. Eu eram fix sub el. Chiar nu aveam cum sa scap din asta caci m-am gandit ulterior la ce alte posibilitati as fi avut, si se pare ca m-am folosit de cea mai buna. A cazut fix pe mine, m-a luat din plin. Fragila fiind, s-a spart. Eu nu am patit mai nimic. M-am ales cu o mare sperietura, multe vantai pe spate si brate, un mic cucui de la o bucatica care a intrat pe sub casca, cred, si o bubita deschisa/insangerata la degetul mic de la mana… mica si tare dureroasa!

Cata propune sa mergem mai departe. Insa ingrozitoarea cearta cu Egoul meu, imensa sperietura si bubita de la deget imi pun capac. Cata isi da seama si nu insista … ne retragem prin rapel.

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Dupa primul rapel am descoperit o taietura destul de puternica foarte aproape de capatul care a fost legat de hamul lui Cata.

Tancul mic … 😉

2013.08.10 - Costila - Incercare Eneida

Eneida este … unul dintre demonii mei. La un moment dat, o sa trebuiasca sa ma intorc si sa ma lupt cu el. PROMIT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *