Perioada: un wee – 24/25 Iulie 2010
Participanti: Eu si Catalin, Luci, Dana, Cezar, Florin
Locatie: Muntii Valcan si Mehedinti
Traseu:
– Sambata: Manastirea Tismana – urcare pe raul Tismana – raul Lespezi – raul Leordele – La Bordei -Curmatura Groapelor – saua Sulitii (langa Vf Oslea) – coborare in pasul Jiu Cerna – izvorul Cernei -lacul Iovan – pensiune
– Duminica: lacul Iovan – forestier spre localitatea Pades – saua Frumosu – Vf Paltinisului -Pojorata – Cioaca Fantanei – Plaiul cel Mare – Magura – Pocruia – Manastirea Tismana
! Pe vitezometru scrie 100 km total.
! Diferenta de nivel 2700 m (conform GPS).
Dupa vacanta de vara din Alpi (vezi aici) simteam nevoia de altceva. Am intrebat in jur “Ce face lumea?!” si ne-am hotarat sa mergem impreuna cu Florin, Luci si Dana la o tura de bita (bicicleta). Ni s-a alaturat si Cezar si asa ne-am strans echipa de 6 persoane …
Eu, Cata si Cezar am plecat din Bucuresti vineri seara, si am dormit la cort in Tismana pe o pajiste inierbata. Ceilalti (Luci, Dana si Florin) au venit sambata de dimineata, plecand din Bucuresti la 4am. 🙂
Ne-am intalnit deci cu totii in parcarea Manastirii Tismana pe la 8:00. Dupa ce ne-am echipat si am mancat ceva, am incalecat “pe cai” si am plecat la drum. Florin a fost “seful”, in sensul ca el a pregatit itinerarul, avea GPS si trek-ul (facut in prealabil in Google Earth) si s-a ocupat de partea de orientare. Noi, ceilalti, l-am urmat bucurosi.
Ce pot spune e ca tura a fost exact ce aveam nevoie la momentul respectiv: un grup de oameni haiosi, un traseu mediu ca si dificultate, cu urcari lungi dar ciclabile chiar si pentru bita mea care are un raport de urcare (foaia mica pinion mare) mai mult pentru oras, un traseu cu coborari superbe si nu foarte tehnice, adica m-am descurcat chiar si eu – inca incepatoare!
Pe coborari Catalin a stat ba in spatele meu, ba in fata mea si mi-a dat idicatii tehnice de coborare care m-au ajutat mult sa capat increderea in mine, sa franez atat cat trebuie si doar inainte de curba, cum sa las centrul de greutate in curba … etc. 🙂
Luci a fost cel care a incercat sa ne grabeasca pe motivul “sa nu ne prinda ploaia”. Doar ca nu prea a reusit caci noi ceilalti ne tot “impiedicam” de tufele pline de zmeura. Adesea ne aduceam unul celuilalt aminte in timp ce ne infruptam cu zmeura: “Hai, ca se supara Luci!”. Desi de cele mai multe ori Luci trebuia sa ne astepte … cand il ajungeam din urma nu mi se parea deloc suparat. ;))
E adevarat ca se anuntase cod galben in zona insa eu sunt setata pe o idee fixa: “Vremea buna tine cu mine! Acum nu imi doresc sub nici o forma ploaie, si nu o sa fie ploaie, chiar daca asta inseamna sa ne ocoleasca la milimetru!”
Din pacate eu eram cea care ramanea in urma si incetinea ritmul intregului grup. In primul rand nu ma simteam motivata sa trag mai tare de mine caci in ciuda amenintarii cu ploaie imi doream sa stam cat mai mult timp pe munte, si sa ajungem seara tarziu la locul unde ar fi trebuit sa inoptam. Apoi, chiar daca lumea imi tot spune ca bicicleta mea e de vina ca ma misc asa de greu, eu cred ca nu sunt asa de antrenata ca altii, si ca nu sunt buna la bicicleta … Adica nu vreau sa imi adorm constiinta cu “Daca imi schimb bicicleta o sa fiu mult mai buna!”
Am ajuns la o pensiune langa lacul Iovan pe la 17:30 seara. Pe la 19:00 a inceput si ploaia. A turnat torential, dar nu a durat mult. 😉
In continuare, o sa pun fotografii facute de mine, si mai ales de Cata …
La inceput de drum…
🙂
Adunarea la unul dintre multele izvoarele de apa de pe drum …
Drum rupt din cauza ploilor abundente …
Cezar printre tufele de Zmeura
Veniti dinspre Tismana … continuam catre Vf Oslea …
Au fost portiuni mici unde nu se putea merge pe bita la deal din cauza pietrelor prea mari. Cezar se tot opreste la tufele de zmeura de pe margine …
Ma simt un pic cu musca pe caciula ca sunt in urma, dar pana la urma trec de sentimentul de vinovatie, si ma opresc la Zmeura, ca prea arata bine!!! …
Deliciu!
🙂
Dana si Luci …
Suspensiile pe fata de la bita lui Cata in actiune, bita care, din pacate, nu are inca un nume! :))
Au mai fost si balti, insa 90% din traseu a fost uscat.
O zona scurta de push-bike (tradus: zona de “impinge bicicleta!”)…
Impingand la cele 15kg ale lui “Schimba-ma” – bita mea! … 🙂
🙂
🙂
Luci
Florin
🙂
Grupul e in fata! Cata ma asteapta adesea … Acum tolanit in iarba! ;))
🙂
Il fotografiez si eu pe el 😉
Artistic … 😉
🙂
La o ora sub Vf Oslea, continuam spre Pasul Jiu Cerna …
Pauza de hidratare. Ne punem si gegile, pregatindu-ne pentru coborare …
De obicei s-au facut pauze italiene (cand ajunge ultimul pleaca primul – adica eu nu mai aveam parte de pauza). Noroc insa cu problemele tehnice … 😉
Urmeaza coborarea … lunga. La inceput e ceva mai tehnica dar imediat ce iesim pe drum, coborarea devine mai pe gustul si posibilitatile mele …
Avem parte si de ceva peisaje spectaculoase …
🙂
La Izbucul Cernei …locul unde ne propusesem noi sa ajungem. (Vedeti la subsolul articolului si filmuletul facut de Cata la Izbucul Cernei!)
🙂
🙂
🙂
Eu si Cata … 😉
🙂
La ~200m de izbucul Cernei, in coada Lacului Iovan gasim o pensiune unde ne cazam. Desi nu aveau locuri disponibile, ne-au primit cu bratele deschise si ne-au si dat de mancare. Foarte primitori gorjenii !
A doua zi … Cezar pe coborare! 😉
Poza de grup!
🙂
🙂
🙂
🙂
Trecem pe langa Caravana Dragostei … :)))
Avem parte de o zona scurta de inpins/carat bitele ..
🙂
Suntem iarasi pe drum ciclabil …
In aceasta zona “ne impiedicam” de pomi fructiferi: ciresi, pruni. Mai dam si de coacaze … Yum-Yum!
🙂
🙂
Pe aici am trecut si cu o zi inainte. Chiar si asa, nu o sa ne intorcem la Tismana pe unde am venit, ci urmam alt treseu sper Plaiul cel Mare…
🙂
🙂
🙂
🙂
Pe drumuri de tara …
Ce va ziceam! Cireseeeeee….
🙂
Capite de fan suspendate in pomi…un specific al locurilor.
🙂
🙂
Iesim la asfalt si dupa cativa km ajungem din nou la Manastirea Tismana.
Langa parcarea de la manastire e un rau. Aici ne balacim bitele … 😉
A fost o tura frumoasa. 😉
Filmuletul de final realizat de Catalin vine si cu o mica introducere:
Izbucul Cernei este format din trei izvoare distincte care tisnesc din grohotisul Ogasului Chicerii din Ciucevele Chicerii si Ogasului Cald (849m), este cel mai mare Izbuc din tara avind un debit mediu de 1,5 – 2 m³/s . Temperatura apei este constanta atit iarna cit si vara , nu urca peste 8°C si nu scade sub 8°C. Provenienta apelor din Izbucul Cernei nu este pe deplin lamurita.
Superba povestea prin intermediul imaginilor si banuiesc ca traseul a fost si mai fain (decat povestea). Exista cumva posibilitatea postarii unui fisier gps pentru acest traseu (KML, GPX or something…).
A fost atat de imbietor incat este posibil sa ajung si eu cu gasca in zona.
Multam fain!
@Mihai: Din pacate eu nu am track-ul. Multumesc. 🙂
No problemo. Multam.
Subscriu la ce zicea Mihai, ar fi fun sa ai si trackul, sau sa il pui pe bikemap, pentru amatori carora li se face pofta de plimbare citind povestea si vazand pozele 😉
Foarte frumoase pozele și tura. M-aș alătura și eu într-o tură, dacă se poate.
Anka
@len: Asa cum spuneam eu nu am trackul, nu stiu sa umblu cu astfel de fisiere, si nici nu cred ca am rabdarea sa invat sa umblu cu asa ceva :). Fotografiile de inceput cu tura le-am primit prin mail de la unul dintre baieti …
@Anka: In general noi ne hotaram "ce facem in wee care vine?!" vineri seara, uneori chiar sambata dimineata … insa, cine stie? Poate se va ivi vre-o ocazie, si vom avea timp sa anuntam si pe altii. 😉
salutare!
pt. ca sunt din zona am vrut sa fac o mica recomandare pentru cei care vor sa refaca traseul. este mult mai interesant sa coborati prin plaiul sohodol decat in tismana. adica sa luati ca punct de plecare(coborare) satul sohodol.
succes
Multumim frumos pentru recomandare. 🙂
Ah, ce rau imi pare acum ca nu am mai ajuns la Izbucul Cernei desi am fost in zona asta vara. Dar atunci cand nu esti cu masina sau cu bicla, se ajunge mai greu dinspre Herculane. Cu prima ocazie insa nu mai ratam. Arata intr-un mare fel in pozele tale 🙂
Pozele sunt superbe; peisajele la fel(sunt din zonă și am vizitat unele locuri) , ce nu cunosc este muzica din filmuleț