Data: Iulie 2013
Locatia: Piatra Craiului
Echipa: … de oameni veseli 😉
Activitate: Alpinism usurel
Traseu: Umerii Pietrei Craiului – Braul de Jos – Lanturi
Topo: Monagrafia Pietrei Craiului de Emilian Cristea
28.A. Umerii Pietrei Craiului
Prima escaladǎ: 2 iulie 1939.
Generalităţi. Fără să se înscrie în rîndul traseelor de mare dificultate, traseul Umerii Pietrei Craiului reprezintă un itinerar în care căţărǎtorii vor întîlni o variată succesiune de obstacole, a căror trecere, în majoritatea cazurilor, o vor face prin escaladǎ liberă. Traseul are trei porţiuni distincte: Umărul de jos (1820 m alt.), Umărul de Mijloc (1 920 m alt.) şi Umărul de Sus (2 040 m alt.). Cea mai dificila porţiune o întîlnim de-a lungul Umărului de jos. Sinonime: Umerii Pietrei Craiului – Traseul Dunăreanu.
Grad de dificultate: 2. B.
Materiale: o coardă de 40 m, 3 – 4 pitoane, 5 carabiniere. Traseul este nepitonat.
Durata pentru 3 echipieri: 4 ore. De la cabana Plaiul Foii la baza traseului: 4 ore; De la cabana Garofiţa Pietrei Craiului: 2 ore. Pentru intrarea pe traseu, vezi artera indice 28.
Descrierea traseului. După ce escaladăm unul din hornurile de la intrare, putem privi în amonte, identificînd linia unui vîlcel năpădit de vegetaţie şi în parte presǎrat cu pîlcuri de jnepeni. Înaintînd pînă la capatul de sus al acestuia, întîlnim o faţă mai înclinată, pe care o escaladăm în cadrul a patru lungimi de coardă. De reţinut că în cea de-a patra l.c. traseul trece de pe faţa corespunzǎtoare văii Tămăşelului, aflată în dreapta noastră, pe faţa văii Bîrsa Tămaşului, aflată în stînga. Regruparea din această ultimă lungime o efectuăm într-o strungă de mici dimensiuni. Din dreptul strungii coborîm în albia unui vîlcel, pentru ca prin grohotişul lui să urcăm pînă “La Pridvor” (1820 m alt.), unde firul se pierde, prelungîndu-se cu o fisură deschisă, conturată în pereţii umerilor. În continuare, traseul se desfăşoară în lungul unui horn situat pe latura nordică a umărului. Intervalul ia sfîrşit într-un punct mai deschis, de unde, pe verticala unei feţe ce nu depăşeşte 20 m înălţime, ne căţǎrăm pînă pe eşarfa verde a Brîului de Mijloc (1920 m alt.). Escalada zonei Umărului de Mijloc începe cu o traversare către stînga, de-a lungul Brîului de Mijloc, vizînd o lespede ce seamănă cu un acoperiş de colibă. Din dreptul acesteia urmăm linia unui horn pînă la înălţimea Brîului de Sus. Umărul de Sus prezintă un perete greu de escaladat, ceea ce ne obligă să-l ocolim prin stînga, unde avem posibilitatea de a continua escalada de-a lungul unui horn, prelungit în final cu o muchie. După regrupare escaladăm feţele uşor friabile care sfîrşesc pe Creasta Sudică a Pietrei Craiului, la sud de vîrful Grindului.
Trasee de legătură spre: sud (dreapta) – şaua Funduri (traseul 8. B); nord (stînga) – şaua Grindului (traseul 8. C).
Grupul vesel
In sus spre Umeri …
Catararea …
Suntem sus …
😉
Piatra Craiului este fabuloasa …
🙂
Pauzele lungi si dese …. cheia marilor succese! 😛
😉
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Garofita Alba de Stanci!! 😀
🙂
Retragerea …
Noapte buna! 😛
Desi din motive obiective nu va pot spune prea multe si nu va pot povesti in mai detaliu … tin sa finalizez cu mentinuea ca a fost o zi absolut sperba. Piatra Craiului este plina de surprize … este un vis frumos!