2021.05.03 – Piatra Craiului: Brâul de Mijloc – La Lanțuri

Data: 3-4 Mai 2021

Participanți: eu solo

Traseu:  Parcare înainte de Cab Plaiul Foi – Partea turisctică a Padina lui Călineț – Malul Galben – Sub Ref Speranței – Nemarcat pe Brâul de Mijloc – La Lanțuri – Ref Șpirla – Bârza Tămașului – Cab Plaiul Foii – Parcare

Orar:

  • Mă trezesc: 3:00
  • Plec de acasă: 4:20
  • Ajung la Cabana Plaiul Foii și inception traseul: 5:40
  • Întors la mașină: 7:40 
  • Pauză de somn (somn pentru ajutor ochi ca să pot să văd cu ochii și să conduc): 8:15 – 9:15
  • Întors acasă: 10:00

Povestea: 

Fiind destul de cald afara, în timpul zilei, s-a încălzit și mai tere, mai ales în porțiunile cu soare, și zăpadă mă ajuta sa mă fixez cu greu. Am îndesat picioarele de 2-3 ori la fiecare pas înainte să înaintez. De aceea a durat destul de mult timp deplasare. 

Oarecum în porțiune de deasupra Caștelui Crăiței, deasupra Vălei Vlădusca am căzut abrupt în zăpadă!!

Pe porțiunea mică de urcare mai abruptă, poate că m-am grăbit să ajung sus să mă îmbrac ca îmi era frig! Sau poate că am ignorat preocuparea mea de a îndesa puternic picioarele la fiecare pas …. 

Am căzut destul de puternic în zăpadă. A fost și o porțiune mică de perete pe care îl ocolisem la urcare și peste care m-a aruncat zăpada.  Aveam vitezța1 tot mai mare. 

Pioletul era atârnat de mână însă nu puteam să îl folosesc să mă ajute să mă prin și să mă opresc …. deși zăpada e foarte moale și cam greu sau imposibil să înfing ceva în ea care să mă oprească. 

Am căzut puternic și m-am oprint deasupra Văii Vlădusca … Puțin mai jos de urmele mele de unde începusem urcarea. M-a oprit natura căci eu nu am reușit să fac nimic!

Prima data mi-am verificat corpul. Mănușile, colțarii, casca, rucsacul …. Toate mă protejase și nu aveam nici o problemă fizică.

Cum încă îmi era frig, am rămas așezată fix așa cu m-a oprit natura (șanse mari să fie Dumnezeu sau Iisus sau Fecioara Maria .. sau toți!!!) și am desfăcut rucsacul și m-am îmbrăcat!!

Apoi m-am hotărât să merg drept în jos, sa cobor pe vale și sa mă retrag. Conform hârtii nu aveam încă pe vale ci deasupra ei. 

Am făcut un rapel micuț și am continuat coborârea. Părea să urmeze următorul rapel. Însă era o gaura mea, de multi metrii, și coarda mea de 50m (adică 25m la rapel) era mult mult prea mică. 

Am urcat înapoi. Unde am făcut rapel, m-am cățărat la liber cu mare atenție! Am urcare repede înapoi căci erau deja urme în zăpadă făcut de mine la coborâre! Și m-am hotărât sa continui traseu pe Brâul de Mijloc … și când se fie noapte … nu știu ce sa va întâmplă însă Dumnezeu va venii cu idei, ca el vine cu idei fix în clipa în care trebuie!!!

La 21:40 an intrat pe  La Lanțuri. Fix atunci a dispărut lumina și s-a făcut noapte totala … car încă mai erau stele. Și m-a pus frontala! 

A fost destul de dificilă și coborârea pe La Lanțuri mai ales ca eram foarte foarte obosita fizic. 

Undeva pe coborâre m-am luat după niște urme. Apoi o fost o coborâre mai abruptă care necesită mare atenție … Și după ce am terminat coborârea aia abruptă, era zăpada peste tot asa că am făcut un mas ȘI …. Am căzut în gol!! Fix pe marginea văii se topise zăpadă … și se vedea! Aici, s-a topit însă a rămas acoperită deasupra cu putina zăpadă … deci nu se vedea!!

Am căzut fix în zăpadă … însă rucsacul, casca și echipamentul de pe mine m-au salvat … și nu am pățit nimic. M-am ridicat, m-am cățărat cu atenție înapoi și am continuat coborârea …. 

La Zaplaz, ora 2:00, m-am chinuit destul de mult să merg conform hârții Mapy.cz. Urnele din zonă nu se încadrau în harta asta …. 

După ce am ajuns acasă și am ieșit din mașina Maria, m-a durut toți mușchii puternic!! Aveam o febra musculara imensă. Pana la urma a trebuit să iau o pastilă ca să pot sa mă mișc prin casă. 

De aici încep ale aventuri însă pentru articolul ăsta mă opresc aici!!

Pentru poze și filmulețe care aduc mai multe informații, click aici:

https://photos.app.goo.gl/Ccq3hnpMRgBJhieVA

Leave a Reply

Your email address will not be published.