Data: 30 August 2014
Locatia: Buila, Canton Cheia
Echipa: Eu si Marius
Activitate: Alpinism
Traseu: Paianjenul Galben (6B, 8-/8 A1/A2, 10lc) din peretele Claia Stramba
Info
Schita din cartea Alpinism Si Escalada Sportiva In Banat Si Oltenia si o schita de la Liviu Enache … 😛
!!! Schita din carte (stanga) e gresita pe ultimile doua lungimi, nu exista traverseu stanga ci surpromba, fisura, surplomba asa cum arata a doua schita.
Iar schita de la Liviu Enache (dreapta) contine foarte multe pasaje de artificial. In realitate se pot lega la liber 7lc din 10lc.
Echipare. Traseul a fost refacut. Toate regruparile au cel putin un spit si pe fiecare lungime exista spituri. In afara de spituri mai avem cuie destul de ruginite si pene de lemn. Recomand un set complet de nuci.
Apropiere. De la cabana Cheia se traverseaza apa si se merge pe poteca marcata triunghi albastru. In locul in care se deschide un valcel in dreapta se paraseste poteca marcata si se merge in sus spre perete avand in dreapta Creasta Fotoreporterului. Dupa o scurta traversare la stanga pe la baza peretelui se ajunge chiar la baza traseelor Paianjenul Galben si Pasarea Phoenix. Scrie cu vopsea rosie.
1LC. Se urca pe un fel de branita in traversare stanga apoi se prinde un sistem de fisuri in sus. Catararea este foarte faina si se poate scoate la liber.
2LC. Se catara un diedru. Deasupra lui se iese pe teren mai usurel. Urmand linia logica a traseului oblic dreapta ajungem in regrupare pe o mica platforma.
3LC. Fata cazuta, apoi o portiune verticala si prindem o fisura tot pe fata cazuta. Catararea este superba. Continuam de-a lungul fisurii pana in regrupare.
4LC. Avem de depasit in forta o mica surplomba ce ne scoate pe o brana. Urmam bana spre stanga. In capatul acesteia pleaca un diedru absolut superb ce poate fi legat la liber.
5LC. Un sistem de fisuri. Plecarea se poate catara la liber dar apoi mai mult artificial.
6LC. Inca o lungime de artificial. Diedru, apoi se ocoleste surplomba prin stanga, inca o supromba ce se ocoleste prin dreapta si se prinde o fisura pe o fata cazuta. Aici a trebui sa folosesc o nuca pentru intaintare caci cuiul … a zburat.
7LC. Si inca o lungime de artificial. Probabil ca pote fi lucrat la liber insa eu m-am chinuit sa leg la liber primele 6lc asa ca aici am ramas fara gaz.
8LC. Traversare sub o arcada dreapta. Apoi se prinde o fisura in sus, se depaseste o supromba si se iese in regrupare. Aceasta lungime poate fi legata la liber.
9LC. Dupa primii metrii in care se depaseste o surplomba mica se ajunge pe o branita. Tendinta ar fi sa se mearga pe branita in stanga insa se traverseaza pe sub o arcada 1-2m in dreapta si se prinde o fisura foarte foarte frumoasa care se asigura la nuci maricele.. Dupa fisura mai cataram cati metrii si apoi avem de depasit inca o surplomba cu ajutorul unei pene de lemn care … se cam misca. Regrupam pe o brana mare de iarba la un copac.
10LC. Continuam drept in sus pe un fel de diedru spart. La inceput nu se vad si nu exista asigurari fixe, deci folosim nuci, insa mai sus apar si cateva cuie. Iesim deasupra Claii Strambe.
Retragere. Coboram de-a lungul crestei. Teoretic ar trebui ocolita Creasta Fotoreporterului. Apoi se coboara pe un valcel.
Intriga
Paianjenul Galben! O dorinta care nu inceteaza sa revina. De ce? Nu stiu! E acolo si sufletul meu il cere!
Il cere iar si iar si iar .. si deja au trecut ani de cand ma gandesc la el. Si il tot aman ca … pentru ca nu ma simt pregatita, sau pentru ca nu am cu cine, sau pentru ca e rupt drumul sau pentru ca … Motive, motive, motive! Gata!
Marius decide CAND e disponibil de o aventura mai alpina cu mine. Si pentru ca distributia responsabilitatilor sa fie echitabila eu decid CE si UNDE. 😀 Ah, ce aranjament convenabil!
Astfel decid Buila, locul in care totdeauna sufletul meu s-a simtit ACASA, si Paianjenul Galben! Iau legatura cu cei de-ai locului sa ne ajute nu transportul. Toate erau aranjate cand .. fix pe picior de plecare vine vestea cea mare: drumul a fost reparat si e practicabil cu orice fel de masina! URA!!
Povestea mea
Plecam din Bucuresti destul de tarziu. Ajungem la Cantonul Cheia abia pe la 1:00. Cei de acolo stiu ca venim si ne astepta. Din pacate a trebuit sa refuzam invitatia la tuica .. 😛
Cum avem treaba serioasa … ne trezim la 6:00. Cu toate acestea oboseala isi spune cuvantul caci ne miscam asa de lenes!
Prima lungime de coarda.
Ajungem la baza traseului abia pe la 9:30. Ma grabesc sa ii dau in sus. Nu vad nici un cui insa nu ma descurajez. 🙂
In sus pe niste lespezi destul de friabile .. insa care ofera o catarare superba! 😉
Sus, fix in varful lor ma blochez! Ajung la o fata spalata, nici o asigurare, nici o linie logica! Ma uit in jos si vad o branita sub mine:
– Marius, nu e pe aici! Era pe branita aia de jos…
Asa ca incep descatararea … 😛
Si acum ca am revenit … o fotografie pe directia corecta de plecare! Si chiar sunt cuie pe aici! 😉
In capatul branitei prind un sistem de fisuri ce ofera o catarare senzationala. Acolo unde catararea e mai delicata nu ma grabesc, cu rabdare caut solutii … Ca de obicei ideea este sa catar cat mai mult la liber! Am parte si de 1-2 pasi suficient de sustinuti cat sa scoata animalul din mine … 😛
Ai, ai, ai, cat de fain poate sa fie!!!
Marius ma urmeaza …
Si lui ii place sa catere la liber …
Inca putin … 😛
A doua lungime de coarda.
Urmeaza un diedru superb. Insa peretele ud ma ingrijoreaza …
– Valei! Si e si alunecos! – ii zic lui Marius cand ajung putin mai sus si pun mana pe zona umeda.
Nu ma las descurajata! Continui catararea incercand pe cat posibil sa evit zona umeda. Am toate sansele sa o evit pana la surplomba apoi … Eh, vad eu! 😛
Cu cat ma apropi de surblomba cu atat ingrijorarea creste. Dupa cum vad de aici de sub ea, va trebui sa gasesc o solutie, la incredere, la risc, la .. ce o fi, sa pun picioarele pe zona umeda si aluneacoasa.
Inca sunt pe prize uscate. Ma uit atent si caut o solutie in jur! Hopa! Ce noroc! Chiar aici terenul ma scoate prin dreapta, pe prize mari si uscate … insa miscare dura. Oho! Si cat de faina a fost catararea pana aici .. si cat de faina e catararea aici.
Un pic mai sus regrupez… 😉
Vedere de sus …
Iete o poza faina!
A treia lungime de coarda.
Continui diagonal in sus pe fata cazuta …
Imediat dupa ce asigut la un spit am de depasit un pas mai delicat …
… care ma scoate la fisura …
Continui intr-un fel de bazavera pe fata cazuta. Catararea nu e banala, dar e foarte foarte frumoasa! 😉
Regrupez sub surplomba …
E randul lui Marius! 😉
Intai se ajuta de fisura larga … cu prize bune la maini …
Apoi iese pe fata … cu atentie!
Si inca putin!
felicitari!! super traseu!
Multumesc. Da, impresionant de frumos! 🙂
Pingback: 2014.08.31 – Buila – Brandusa de Toamna 5A, 5lc | Jurnal de weekend si calatorie
Salut Silvia,
Felicitari pt traseu! Este un traseu “magnifique” , eu unul am doua superbe amintiri din Paianjen, una in 1979 si una in 2002….
Schita din stanga este desenul meu facuta in urma reamenajarii din 2002 si varianta desenata de mine nu prea este gresita, travaerseul exista caci l-am facut si eu si altii de atunci, dealtfel travaerseul exista si pe desenul original si al lui Vasilescu. Din cate am aflat eu de la catarartori locali,varianta din dreapta este o iesire ulterioara sau asa ceva. Defapt exista trei variante de iesire iesirea originala fiind ceea din stanga. DAr bineinteles poate ca am informatii eronate.
Traseul a fost facut aproape inteagral la liber( in afara de cateva pasaje din L5,6 si 7) in timpul reamenajarii cu pasaje de 7b/c max si in mare parte cu mobile. Eu personal am propus curatirea totala al traseului de fiarele vechi, si o reamanajare minima pt catarare trad pe mobile, dar din cei 25 de cataratori prezenti si consultati doar cativa au fost de acord, deci am facut cum au decis cei mai multi.
Am auzit/citit o “legenda” venit de la un catarartor bucurestean care afirma ca el a facut Paianjenul in anii 90, integral la biber si integral pe mobile….te las sa consideri cate de realist poate fi aceasta afirmatie!
Am alte doua remarci de facut si sper ca nu te superi pt asta!
1- Tu care ai fost in Alpi si stii foarte bine ce inseamna si cu ce se mananca alpinsimul, cum poti sa consideri catararea Pianjenului ca fiind alpinism???
2 – In limbajul de escalada din R exista o multitudine de expresii utilizate total gresit, unul din ele fiind cuvantul “spit”. Acest cuvant este un nume propriu fiind numele firmei care produce mii si mii de articole pt constructie. Pedealta parte, tot in mod eronat dar macar cunoscut de toti, in Romania cuvantul spit desemneaza o ancora manuala si autoforanta care a fost utilizat din anii 70 la incepeutul modei de escalada libera si complet disparut din materialul cataratorului inca din anii 90. Ancorele din Paianjen sunt ancore mecanice forate cu bormasina si poarta un nume generic care este “gujon” sau mai precis “ancora mecanica”. Utilzand numele adecvat pt material evitam neintelegerile si favorizam homegenizarea limbajului specific pt escalada.
numai bine,
leslie
Buna Leslie,
Multumesc mult pentru clarificare. Mie mi-a spus Marcel Andreescu, om de-al locului, ca iesirea originala e direct in sus si ca acea linie de traversare, cuie, e facuta cu ocazia unei operatiuni de salvare a unui alpinist care a cazut si si-a dat bratul peste cap. Asadar am luat aceasta info ca atare … plus ce am vazut pe teren, adica continuarea traseului direct in sus. Aceast info a sustinut-o si Dragos Nedelcu.
Din pacate nivelul cataratorilor din Ro este destul de jos. Reamenajarea traseelor in regim de Trad le-ar transforma in simple legende de necatarat. Eu am incercat prima data catararea Trad in Vratza si mi s-a parut exceptional.
Insa planunl e sa continui sa ma antrenez si .. cine stie?! Poate pe viitor revin in Paianjen cu un nou proiect: mai mult la liber si/sau la mobile. Asta doar ca sa ma simt bine ACASA (in RO) caci cu cat proiectele mele sunt mai aproape (in nr de km) cu atat motivatia de anternament e mai mare. 😛
1. Pentru mine Alpinism inseamna zapada, mixt, gheata, angajament, etc. Sunt de acord ca RO nu ofera trasee de real alpinims, insa acet termen eu il folosesc la mine pe blog in sensul in care este inteles de ceilalti: trasee de mai multe lungimi. Daca as incepe sa folsesc termeni precum Costilism, Turzinism, etc, as baga lumea in ceata. 😀
2. Din ce am remarcat in jur se folosesc urmatorii termeni la asigurari fixe: cui, piton, spit, spit vechi si ancora chimica. Cu oricine vorbesc folosind acesti termeni ma fac inteleasa.
Multumesc mult pentru comment.