2014.07.05 – P Craiului – Traseul Fisura Nordica (5A) din Diana

Notite pentru Fisurile Centrale si o linie pe mobile

Fotografiile lui Ciri AICI

E foarte frumos batut si foarte frumos la liber. necesr doar ceva mobile, ca … in Crai. ­čśë

Conform descrierii din Cristea:

Apropiere : De la intrarea pe Muchia Arinului ├«naint─âm de-a lungul C─âline┼úului circa 33 m (140 m distan┼ú─â, socotit─â din dreptul Br├«ului de Mijloc), ┼či ajungem ├«ntr-o zon─â cu mult grohoti┼č (1720 m alt.). ├Än st├«nga ┼či mai sus (pe dreapta v─âii) se contureaz─â un v├«lcel larg, precedat de o s─âritoare ├«nierbat─â, dispus─â ├«n trepte. Aceasta constituie obstacolul de ├«nceput pentru patru trasee alpine: Fisurile Centrale, Creasta Coarnele Caprei, Fisura Verde ┼či Creasta Frumoas─â din Padina lui C─âline┼ú.

Pentru Fisurile Centrale, vezi indice 26.H.
Pentru Creasta Coarnele Caprei, vezi indice 26.I.
Pentru Fisura Verde, vezi indice 26.J.
Pentru Creasta Frumoasă din Padina lui Călineţ, vezi indice 26.K.

GeneralităÄ┼úi.

Fisurile Centrale din C─âline┼ú este denumirea traseului alpin stabilit pe verticala Peretelui Inferior ┼či a Peretelui Superior ce m─ârginesc pe dreapta V├«lcelul Secundar din C─âline┼ú. Pere┼úii cita┼úi mai sus s├«nt desp─âr┼úiti de un br├«u lat. Grad de dificultate: 5.A. Materiale: 2 corzi de 40 m, 20 carabiniere, 5-6 pitoane, sc─âri┼úe. Traseul este pitonat ┼či are 9 lungimi de coard─â. Durata pentru 3 echipieri: 4 ore. De la cabana Plaiul Foii la baza traseului: 2┬Ż ore. Pentru intrarea pe traseu, vezi artera indice 26.

Descrierea traseului.

Din Padina lui C─âline┼ú (1 720 m alt.) ne orient─âm la st├«nga, escalad├«nd s─âritoarea dispus─â ├«n trepte, aflata la intrarea pe V├«lcelul Secundar al C─âline┼úului. Dup─â 30 m ne orientam din nou c─âtre st├«nga, urm├«nd un br├«u care sf├«r┼če┼čte la baza Peretelui Inferior, pe verticala c─âruia s├«nt fixate pitoane.

Escalada primei l.c. ├«ncepe cu o fisur─â ├«n diedru, care mai sus se ad├«nce┼čte, form├«nd un horn ├«ngust. Remarc─âm ├«n por┼úiunea superioar─â a primei l.c. un mic pasaj surplombat, pe care-l dep─â┼čim cu ajutorul a trei pitoane.Regruparea se face pe o br├«n─â ├«nierbat─â.

Orient├«ndu-ne c─âtre dreapta, ├«n a doua l.c. ├«naint─âm ┼či apoi p─âr─âsim dup─â o scurt─â distan┼ú─â br├«na pe care ne-am regrupat, urc├«nd frontal, cu ajutorul a patru pitoane, la nivelul altei br├«ne. F─âr─â s─â ne regrupum, continu─âm escalada pe fe┼úele ├«nierbate, p├«n─â ├«n dreptul unui molid crescut ├«n perete, unde execut─âm regruparea.

├Än a treia l.c. ne deplas─âm la ├«nceput 6 m pe o br├«na, apoi urcăÄm pe verticala unei fisuri, folosind pentru asigurare pitonul fixat pe traseu. Dincolo de acest obstacol, ├«nt├«lnim o succesiune de trepte ├«nierbate, dirijate oblic c─âtre dreapta, p├«n─â la nivelul br├«ului ce ├«ncinge pe la baz─â Peretele Superior.

Continuarea celei de-a doua porţiuni a traseului începe în dreptul unor blocuri de piatră albă, înălţate din covorul de verdeaţă ce caracterizează zona înconjuratoare.

A patra l.c. o ├«ntindem ├«n lungul unor fisuri discontinue, punctate cu mici perne de iarb─â, alunecoase ┼či instabile. Obstacolele expuse ┼či ├«nclinarea peretelui comport─â, ├«n afara piroanelor existente, ┼či pitoane suplimentare. Regruparea, marcat─â cu dou─â pitoane de asigurare, o ├«nt├«lnim la circa 36 m de la plecare.

Prin varietatea obstacolelor ┼či a manevrelor de coardăÄ foarte complicate, cea de a cincea l.c. cere liderului o aten┼úie mare ├«n ├«naintare. De pe platforma de regruparc a celei de-a patra l.c. ├«ncepem escalada pe verticala unor obstacole asem─ânatoare lungimii precedente. Pentru a trece de la o fisura la alta, execut─âm la mici intervale douăÄ traversari: prima c─âtre st├«nga, urm─âtoarea c─âtre dreapta. ├Än por┼úiunea superioar─â ├«nt├«lnim o surplomb─â urmat─â de o c─â┼ú─ârare liber─â, foarte delicat─â. Regruparea o execut─âm dup─â 36 m ÔÇťla piton”.

├Än lungul celei de-a ┼časea l.c. ├«nt├«lnim cele mai dificile pasaje de pe ├«ntregul traseu. C─â┼ú─âr├«ndu-ne cu mult─â aten┼úie pe fa┼úa peretelui, folosim pentru asigurare pitoanele fixate slab pe verticala unei fisuri cimentate. La cap─âtul de sus al acestui obstacol trecem prin c─â┼ú─ârare ├«n ,,bavarez─â” c─âtre dreapta, pe sub tavanul unei surplombe. Dup─â ce am luat toate m─âsurile de siguran┼ú─â, continu─âm, dep─â┼čind ├«n final ┼či surplomba, regrup├«ndu-ne ceva mai sus pe o mic─â creast─â.

Relu├«nd escalada ├«n a ┼čaptea l.c. cobor├«m ini┼úial 3 m, asigura┼úi cu fr├«nghia, dup─â care ├«naint─âm pe deschiderea unui horn situat la circa 6 m. Ramon├«nd prin interiorul hornului, dep─â┼čim punctele dificile, folosind ├«ntre altele ┼či cele dou─â pitoane tubulare fixate pe traseu. Dincolo de horn ne abatem c─âtre st├«nga, ├«naint├«nd prin c─â┼ú─ârare liber─â p├«n─â pe creast─â secundar─â, situat─â la 20 m.

Ultimele dou─â l.c. (a opta ┼či a noua) le desfăÄ┼čur─âm de-a lungul peretelui ce ia sf├«r┼čit pe Creasta Frumoas─â. Prizele bune ┼či cele c├«teva pitoane jalon existente pe aceast─â por┼úiune ne permit s─â ajungem ├«n zona acoperităÄ cu jnepeni┼č, situat─â foarte aproape de punctul ÔÇťLa Amvon”.

Trasee de leg─âtur─â din punctul ,,La Amvon” spre: Creasta Nordic─â prin Br├«ul de Sus (indice 25.C); Creasta Nordic─â pe traseul V├«lcelului cu FereastrăÄ ├«n amonte (indice 25.A); refugiul Cior├«nga Mare pe traseul V├«lcelului cu Fereastr─â ├«n aval (indice 25.B).

Peretele …

Fisurile Centrale - Calinet

­čÖé

Fisurile Centrale - Calinet

O alta linie de mobile detectata de mine …

Fisurile Centrale - Calinet

Linia mov e cea probabil nepitonata, linia rosie ar trebui traversare dreapta si continuare in sus, Fisurile!

Fisurile Centrale - Calinet

Cam asa …

Fisurile Centrale - Calinet

Piton chiar la plecarea in Fisuri …

Fisurile Centrale - Calinet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *