Data: 15 Februarie 2014
Locatia: Piatra Craiului
Echipe: Eu, Octavian, Laura si Adi
Activitate: Alpinism Usor
Povestea Laurei: Click AICI
Traseu: Hornul Închis (din Brîul Ciorînga Mare) 2A
Selectie Fotografii: O parte din fotografii le-am preluat din albumul Laurei
Din Monografia Pietrei Craiului de Emilan Cristea
[…]
Versantul nord-vestic este străbătut de hăţaşele ce pornesc din şaua refugiului de la Vîrful Ascuţit, de-a lungul a două trasee alpine foarte uşoare: Brîul Ciorînga Mare şi Brîul de Sus. Acestea se desfăşoara aproape paralel, dar la altitudini diferite, intersectînd toate firele de obîrşie ale Padinei lui Rîie, între care cele mai importante sînt: Hornul Închis, Vîlcelul Spălat, Canionul Ciorînga Mare, Vîlcelul cu Smirdar şi Vîlcelul cu Fereastră.
25 F. Hornul Închis
Prima escaladă: 6 iunie 1939.
Generalităţi. Hornul Închis este numele uneia dintre văile de abrupt adîncită pe versantul nord-vestic al Pietrei Craiului, în zona străbătută de-a curmezişul de Brîul Ciorînga Mare, şi face parte din ansamblu de torenţi ce aparţin Padinei lui Rîie. Denumirea foarte sugestivă vine de la săritoarea înaltă şi inaccesibilă ce întrerupe hornul în treimea lui mijlocie, obligînd alpinistul la un mic ocol. Pentru alpinişti, Hornul Închis prezintă interes numai în porţiunea centrala, care începe de la 1 790 m, alt. (din Brîul Ciorînga Mare) şi sfîrşeşte la 2 000 m alt. (pe Brîul de Sus, nu departe de punctul ,,La Amvon”). Porţiunea superioarǎ, situată în amonte de Brîul de Sus, se parcurge foarte rar.
Grad de dificultate: 2.A.
Materiale: o coardă de 40 m, 2-3 pitoane, carabiniere. Traseul se escaladează prin căţărare liberǎ, frînghia întrebuinţîndu-se pentru asigurarea coechipierilor şi eventual pentru tracţionarea rucsacurilor.
Durata pentru 3 echipieri: 2-3 ore.
De la cabana Plaiul Foii la baza traseului: 3 – 3½ ore. Pentru intrarea pe traseu, vezi artera indice 25.
Descrierea traseului. Din Brîul Ciorînga Mare urcăm ultimele pante înierbate către gura Hornului Închis, aflat în dreapta. Hornul, mărginit de pereţi foarte apropiaţi, este întrerupt frecvent de săritori ce nu depǎşesc 10 – 12 m, pe care le trecem fie direct, fie ocolindu-le. În general, obstacolele sunt elementare, dar pun probleme de securitate în timpul umed cînd roca devine alunecoasă. La 1940 m alt., Hornul Închis este întrerupt de o săritoare inaccesibilǎ, înaltă de circa 60 m. Orientîndu-ne către dreapta, pe versantul stîng al văii, evitǎm obstacolul, urmînd un brîu care se îngustează pe circa 10 m. Cu ajutorul a două pitoane trecem acest pasaj, continuînd traversarea pînă în albia unui vîlcel cu panta înclinatǎ. Urcînd de-a lungul acestuia, ajungem pe Brîul de Sus (traseul indice 25.G), unde de obicei alpiniştii considerǎ escalada terminată.
Hornul Inchis se vede foarte clar in aceasta fotografie
Intro
E joi. Prietenii mei deja discuta de dimineata destinatia de weekend….
– Trebuie sa imi fac timp! Trebuie sa imi spun si eu parerea inainte de a se lua o decizie! – imi tot repet seara tarziu pe drumul spre casa.
Ajunsa acasa, ma asez in fata calculatorului, deschid lista cu trasee alpine din Crai (vezi aici) si, cu gandul de a alege un traseu despre care Google nu stie mai nimic, incep listarea ideilor:
– Hornul Negru 23 I Per. Orga Mare 2A
– Creasta cu Smirdar Padina Închisă 2A
– Hornul Închis 25 F Brîul Ciorînga Mare 2A
– Lespedea Verde Peretele Rachitei 2A
Gata, acum ca mi-am dat si eu cu parerea sunt libera sa lupt cu lipsa de timp. 😀
A doua zi lumea se orientase spre Hornul Inchis, mai ales ca se gasise pe net un album foto. Desi lipsa de informatie asupra unui traseu sperie, stiam ca pot avea incredere in Laura, Adi si Octavian. 😉
Ulterior, intorsi din tura, Laura a revazut si ne-a atras atentia asupra mesajului Marianei Nedelea lasat la articolul Piatra Craiului – Acul Crapaturii 3A, 5lc:
Draga Silvia, iti citesc jurnalul din 2009,pe scurt: imi place ce faci, ai ambitie, ai timp,ai un partener de nota 10 si pe langa toate acestea – esti tanara.Am stat mult timp pe ganduri daca sa-ti trimit aceasta informatie, dar citind ca iti doresti sa parcurgi cat mai multe trasee frumoase din Piatra Craiului uite aici:https://picasaweb.google.com/117588753999819906963/PiatraCraiuluiHornulInchis?noredirect=1. Este un traseu spectaculos, minunat si merita facut. Din ’89 merg prin Piatra Craiului si impreuna cu sotul meu cautam, descoperim si apoi parcurgem trasee nemarcate. Unul dintre aceste trasee, este Hornul Inchis. Pot spune ca este cel mai frumos Horn din Piatra Craiului.
Succes Sivia pe mai departe si multa sanatate!
Mariana
Multumim! 😉
Povestea
Povestea a inceput ca o minune …
Intai am revazut prieteni dragi mie, sambata, de dimineata … alaturi de care am strabatut soselele pana in Piatra Craiului.
Apoi … au aparut ghioceii!!
In sus spre Malul Galben … 😉
Suntem in ceata. O ceata minunata care contribuie la atmosfera magica.
Ah, cat imi place contrastul creat ce aceasta ceata!
Adi este ghidul nostru!
Sint innebunita dupa contrastul intre zapada alba si galbenul ierbii de dedesubt .. contrast invaluit in ceata. 🙂
Veseli si curiosi …
Stelute! Magie! Da, magie creeata de ceata!
Cu rabdare strabatem Briul Cioranga Mare
Invaluiti si fericiti
Pe langa perete…
Si noi… ceilalti! 😉
🙂
🙂
🙂
Trecem de intrarea in horn fara sa ne dam seama…
Deci unde e? Nu suntem prea sus?
Asa cum aparea in albumul foto, in partea stanga a intrarii in horn se afla niste blocuri de stanca inca proaspete, cazute acolo recent de sus din perete.
Deci aici trebuie sa fie! Unii dintre noi inca mai au dubi, dar pana la urma ce conteaza? Ii dam in sus si vedem unde ajungem caci e inca devreme, nu?! 😛
Depasesc prima saritoare care ma pune putin la incercare …
Respira! Respira! Inca putin …
Gata!
– Laura, unde esti?! – intreb de departe, coarda intinsa.
– La prima asigurare! – raspunde.
– Valei! Stai asa, stai asa! Nu pleca, stai asa! – stiam ca urmeaza pentru ea un pasaj dificil si inca nu gasisem nici un punct de regrupare.
Ma apropi de peretele din stanga. Nu gasesc nici o posibilitate de montat mobile insa gasesc o fisurica unde bat un cui! Oh, da, primul cui din viata mea! 😀 😀
Totdeauna am crezut ca nu as fi in stare sa bat un cui. Imi era frica sa merg cap de coarda pe trasee in care s-ar impune sa bat cuie. Si acum imi dau seama ca … e asa de simplu!! Si chiar am facut asta.
Regrupez la cui si o iau la filat pe Laura:
– Gata, poti pleca! Haide, haide!
Dupa ce depaseste obstacolul, Laura gaseste un cui chiar deasupra saritorii si il ia la filat pe Octavian. 🙂
Octavian ramane in locul Laurei sa il fileze pe Adi, iar eu si Laura continuam in sus pe panta alba de zapada ….
Cerul incepe sa mi se arate … si minunea continua:
– Uau! Vai ce fain, vai ce fain! – exclam.
Laura in urma mea …
Abia dupa ce se mai apropie de mine, Laura incepe sa imi inteleaga exclamatiile si sa mi se alature in “Uau, ce frumos! Uau!”
Deci da! Deci suntem pe Hornnul Inchis! 🙂
Isi face aparitia si Octavian …
Eu am optat pentru Hornul Inchis pentru ca il aveam notat pe “harta”, stiam unde e si eram curioasa sa vad si cum e. In rest, nu m-am uitat la pozele de pe net pentru ca am vrut sa fie surpriza. Si a fost o surpriza extraordinara! Mariana avea dreptate 🙂
Hei, mă bucur mult ca aţi mers pe Hornul Închis şi mai ales că v-a şi plăcut. Pentru mine, parcurgerea acestui Horn a fost cel mai frumos cadou primit de la Luţi in ziua de 17 septembrie 2011 (pentru că au mai fost şi alte ,,cadouri”). De mult timp îmi tot spune Luţi să facem Hornul iarna, iar eu, atunci când îmi propune un traseu , mă documentez, studiez, analizez şi iar mă informez până să-i dau un răspuns (aşa sunt eu, câteodată mă decid mai greu), acum văzând fotografiile voastre pot să-i dau un răspuns. Felicitari ţie cât şi partenerilor de ,,drum”(doar pe Adi îl cunoaştem, am fost cu el pe Valea Colţilor in 31 iulie 2010).Poti vizualiza albuml aici:https://picasaweb.google.com/105041194572056344221/BucegiValeaColtilorValeaGalbenelelor :).
Cu drag Mariana