Data: 9 Februarie 2014
Locatia: Piatra Craiului
Echipe: Eu, Octavian, Laura si Adi
Activitate: Alpinism Usor
Povestea Laurei: Click AICI
Traseu: Malul Galben – Hornul Nisipos – Adapatoarea Caprelor – Scara de fier – Padina lui Calinet – Hornul N (2A) – Muchia dintre Timbale – Valea Podurilor – Saua Caprelor – Valcelul Caprelor – am trecut pe langa Degetul lui Calinet – Braul de Mijloc – Scara de fier – Malul Galben – Padina Calinet
INFO
Harta cu traseul preluata de pe carpati.org. Linia rosie este traseul urmat de noi in aceasta tura.
Schite preluate de pe un Blogul Djalpinox
INTRO
In lumea alpina a inceput o adevarata agitatie. Se pare ca in legislatia din Romania exista o ordonanta de urgenta conform careia …
Conform acestei ordonante, orice activitate sportiva outdoor este ILEGALA in Romania, cu foarte putine exceptii.
Sub incidenta acestei legi intra orice arie protejata din Romania, care reprezinta 30% din suprafata tarii. Vezi aici Lista si harta Ariilor Protejate din Romania.
SANCTIUNI:
Art. 53
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:f) intrarea în perimetrul protejat fără permisul de acces eliberat de administrator, respectiv custode;
> Adica ori de cate ori intri intr-o arie protejata ai nevoie de permis de acces! ABSURDh) camparea pe suprafaţa ariilor naturale protejate în afara locurilor special amenajate, precum şi nerespectarea regulamentelor specifice locurilor de campare;
> In prezent doar foarte putine arii naturale protejate au spatii de campare suficiente si/sau special amenajate. In concluzie camparea este ilegala in Romania cu foarte putine exceptii.
i) circulaţia cu bicicletele în afara traseelor special desemnate şi semnalizate;
> In prezent nu exista astfel de trasee. Mai mult decat atat, in prezent nu exista nici macar cadru legal de amenajare de astfel de trasee. In concluzie atat activitatatile de MTB si Downhill, cat si maratoanele de MTB sau triatloanele care implica MTB sunt ilegale in Romania.
j) activităţile de turism ecvestru în afara traseelor special desemnate şi semnalizate;
> In prezent nu exista astfel de trasee. Mai mult decat atat, in prezent nu exista nici macar cadru legal de amenajare de astfel de trasee. In concluzie activitatea de turism ecvestru este ilegala in Romania.
l) accesul şi circulaţia vizitatorilor în extravilan, în habitate naturale, în afara traseelor turistice avizate şi semnalizate ca atare, pe suprafaţa ariilor naturale protejate;
> Conform acestei litere, este ilegala orice activitate outdoor care presupune parasirea potecilor marcate:
a) parcurgerea de trasee nemarcate;
b) orice forma de alpinism: alpinism de vara, alpinism de iarna, schi alpinism;
c) orice forma de catarare: escalada, catarare pe gheata;
d) orice forma de schi si snowboading in afara partiilor: schi in afara partiilor, schi de tura, freeride;
e) sport de apa: kaiac canoe, canotaj, rafting, surfing, windsurfing;
f) parcurgerea de canioane;
g) zborul cu parapanta;
h) turism ecvestru;ATENTIE: Planul de Management (care include si regulamentul intern) al unei arii protejate nu are nici un fel de valoare in fata acestei legi. Cu alte cuvinte, de exemplu, chiar daca in regulamentul intern al unei arii protejate se specifica faptul ca activitatea de catarare (Alpinism si Escalada) sunt permise, acest lucru nu te protejeaza de sanctiunea articolului 53 litera L.
Informatiile de mai sus sunt preluate de pe site-ul Alinatei Sport-Natura (click aici) in cadrul careia incerc sa contribui si eu. Vezi Logo din partea dreapta a paginii! 😛
In cadrul PNPC au inceput vara trecuta sa se aplice aceasta lege si sa se dea amenzi de 3000 lei. Pe langa aceasta, peste noapte, au fost daramate doua refugii montane de mare ISTORIE pentru alpinismul romanesc. In urma acestui scandal administratia PNPC a hotarat sa ne invite pe noi, cei din lumea alpina, iubitorii de natura, iubitorii de activitati outdoor si nu numai, la o discutie.
Astfel eu, Laura, Octavian si Adi am “aterizat” sambata dimineata la Zarnesti. Cum sambata am fost prea ocupati sa luam notite si sa participam in discutii, abia sambata seara am reusit sa ne rupem de lumea problemelor si sa incercam sa revenim la visele si placerile noastre. 😉
Povestea
(ma rezum la partea cu muntele si va invit sa vizitati site-ul ASN pentru partea cu dicutia 😉 )
Ajunsi in apropierea Malului Galben ne hotaram sa diversificam putin si continuam in stanga prin Hornul Nisipos …
Din fotografii se vede clar de ce “nisipos”, nu?!
Ajunsi pe Braul de Mijloc …
Coboram pe la scara de fier si ajungem in Padina lui Calinet
Urcam pe Padina …
Tot in sus cu veselie mare si povesti! 😉
🙂
Vremea este superba!! Norii de pe cer sunt spectaculosi!
Ajunsi in dreptul intrarii in Hornul N (Vezi schita) parasim poteca si continuam prin horn …
Ba zapada mare, ba stanca …. mixt! 😉
In imparatia Craiului fiind … e un sentiment de nedescris …
Iata si o saritoare mai serioasa!
In zare!
Cum coechipierii mei sunt indecisi daca sa catere sarioarea direct sau sa o ocoleasca prin dreapta, plec pe directa fara coarda …
Intre timp se hotarasc sa ma urmeze, asa ca se leaga Octavian cap de coarda. 😉
Apoi continuam in sus pe horn, prin zapada destul de moale. Dar din cand in cand mai avem parte si de pasaje de catarare usoara pe care le cataram cu placere deosebita…
Ce vreme! 😀
Batem urme cu schimbul ….
Laura in actiune!
Aici hornul se sparge in doua hornuri mai mici. Eu am ales varianta din dreapta …
Octavian m-a urmat, Adi si Laura insa au preferat sa incerce altceva … 😛
Am iesit sus in puctul de confluenta cu hornul/valea din dreapta (nu stiu inca ce e acolo!). Privelistea este … fara cuvinte!
Mama mia! Ce frumos e!
🙂
Aici fie descataram in dreapta si contiuam in sus dupa linia galbena din schitele de la inceputul articolului (capitolul info), fie continuam in sus usor stanga, pe linia rosie din schitele de la capitolul INFO
🙂
Laura 😉
Ce haiiiiioooos! 🙂
Odata cu inaintarea nostra, tot schimbam unghiul privelistii, se schimba, se schimba, din superb in superb! 🙂
Cred ca a fost o tura destul de frumoasa!
Buna Silvia,
Intr-adevar, o tura estrem de frumoasa si spectaculoasa. Felicitari tie si COECHIPIERILOR TAI!
Cristian, multumim mult! 🙂
Laura si Adi mai fusesera pe Hornul N si au vrut sa ne arate si noua, mie si lui Octavian, acest traseu minunat.
Acesti coecipieri sunt niste oameni superbi alaturi de care am trait recent experiente senzationale. Ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-a intersectat destinele.
O seara frumoasa!
Asa este, Silvia. Numai ca toti sunteti superbi…Si va multumesc la toti ca, alaturi de voi, retraiesc si eu tineretea mea, ce-i drept, nu prea indepartata. Traseul acesta l-am facut si eu, dar vara, in 1993. De fapt, din lipsa de echipament, nu ma prea pot mandri cu prea multe ture de iarna. Din pacate.
O zi excelenta!
Scuze, extrem
Faina vreme, superbe vai! Abia astept relatarea Much NE din Umar
Nu prea am ce sa va povestesc despre UMAR. Insa o sa va povestesc despre COLT. 😉
La multi ani, tie si tuturor coechipierelor tale! Femei ca voi, mai rar!…
Felicitari pentru o tura extrem de provocatoare as putea spune. Fetele au fost la inaltime! La cat mai multe astfel de ture frumoase!
Pingback: 2015.07.26 – P. Craiului – V. Podurilor, explorate prin Coltii Gemeni, Muchia dintre Timbale | Jurnal de weekend si calatorie