2010.08.7 – Costila (Insorita si Rasucita)


Perioada: 7-8 Aug 2010
Locatia: Bucegi – Costila
Echipa: Eu si Cata
Trasee: Alpinism – “Insorita” si “Rasucita”

Ne hotaram sa mergem la Costila sa cataram. Ni se fac cateva recomandari de trasee precum “Policandu” sau “Fisura Mult Dorita” … NOTAT! Insa nici de data asta calculele de acasa nu se potrivesc cu situatia de la fata locului … Vineri noapte plouase torential astfel incat sambata dimineata cand ajungem noi la refugiul Costila toti peretii erau cam uzi, mai ales traseele de fisura precum cele pe care le aveam in plan.

In refugiu nu mai era nimeni in afara de Titus care ne recomanda traseul “Inominata” din peretele Vulturilor, un traseu de fata … nu de fisura.

In drumul nostru catre Peretele Vulturilor ii surprindem in poze pe Dana si Baza in Tancul Mic pe prima lungime din “Insorita”.

Insorita si Rasucita

La randul lui, si Baza ne face o poza …

Insorita si Rasucita

Fara a zabovi prea mult ne continuam drumul pe poteca ce urca de-a lungul Peretelui Tancului Mic. Ceva mai sus ne intalnim cu Titus care il fila pe Adi Cernea pe un traseu … greu! Ulterior am aflat ca in acel moment avea loc prima repetarea a traseului “ABYSSUS INEXPUGNABILIS” dupa premiera acestuia din 2008. Un articol depsre premiera gasiti aici.

Insorita si Rasucita

Usurel, usurel ajungem la baza traseului “Inominata” din Peretele Vulturilor. Aveam cu noi o schita …

Insorita si Rasucita

Din pacate schita pe care o aveam nu era de actualitate. Eram absolut siguri ca “Inominata” este primul traseu, respectiv prima linie de pitoane ce se afla in dreapta traseului “Fisura Suspendata”. Ei bine, in realitate nu este asa. Intre cele doua trasee se afla un alt traseu batut de Titus, si anume “Exordium Ex Abrupto” (despre premiera aici). Acest traseu a fost repetat de curand, dupa 7 ani de la premiera, de echipa Bivuacu si Tori. Din pacate povestea lor e pusa doar pe facebook sau pe grupul Costila.

Asadar, ne aflam pe linia traseului “Exordium Ex Abrupto” convinsi ca suntem in “Inominata”… Dupa o mica analiza si incercare a lui Cata (a mers vre-o 6 m pe prima lungime) am realizat ca traseul e prea tare pentru noi asa ca ne-am intors la Peretele Tancului Mic in ideea de a catara si noi “ce au catarat Dana si Baza”. Nu era prima data cand mai “incercasem aceste trasee” … prin 2009, tot cu Catalin am tot explorat traseele din Tancul Mic. (mai multe aici)

Schita traseelor “Insorita” si “Rasucita”:

Insorita si Rasucita

Asadar ne hotaram sa intram in “Insorita” …

Insorita si Rasucita

🙂

Insorita si Rasucita

In paralel cu noi Laurentiu Anghel si Roxi catara in “Rasucita” exclusiv la mobile. Vezi povestea lor din Costila aici.

Insorita si Rasucita

Roxi in plan secundar …. 😉

Insorita si Rasucita

Dupa ce am urcat “Insorita”, am hotarat sa ne retragem rapeland pe cele doua Iceline-uri de 50m ale noastre. A coborat Cata, a verificat sa vada daca vin corzile si totul parea ok. Am coborat si eu. Dar corzile noastre s-au blocat 🙁 Intre timp au aparut si Dana cu Baza, hotarati sa ne ajute: “Hai sa cataram traseul Rasucita, ajungem sus si va deblocam corzile!”. In timp ce ei se pregateau de catarare, eu am avut o idee “de inginer” salvatoare. Am reusit sa prindem si celalalt capat al corzii si sa le deblocam. “Hei, multumum, dar noi am reusit sa tragem corzile! Da’… nu are importanta, voi catarati acolo!”. Dupa o portie de ras, Dana si Baza se hotarasc sa catere Rasucita si noi ne hotaram sa ii urmam. 🙂

Insorita si Rasucita

Poza facuta de Dana …

Insorita si Rasucita

Inca una :)…

Insorita si Rasucita

🙂

Insorita si Rasucita

🙂

Insorita si Rasucita

Ne retragem la Refugiu destul de tarziu unde mai stam la povesti cu lumea …

A doua zi …

Insorita si Rasucita

Ne hotaram sa incercam din nou “Inominata”, asta dupa ce Titus ne-a explicat unde gresisem. :)) Ajunsi la baza traseului, Catalin isi scapa casca care … se duce, se duce, se tot duce, si nu se mai opreste. Ahhh, grrrrr, mor de ciuda! Fara casca nu putem intra in traseu. Cu toate acestea amandoi credem intr-un lucru: Cineva acolo Sus ne iubeste si nu a vrut sub nici o forma sa ne lase sa intram in acest traseu.

Am rapelat direct in jos in valcel cautand “casca light” a lui Cata. Dar nu am gasit nimic. Putin dezamagiti, caci fara casca nu mai puteam catara absolut nimic, ne retragem la refugiu, ne strangem lucrurile si plecam spre Bucuresti cu Laurentiu si Roxi.

Anuntam pe toti prietenii de casca scapata de la baza traseului “Inominata”, si la mai putin de 2 zile un baiat pe nume Florin, ma apeleaza pe mess si imi spune ca “Am gasit casca si vreau sa o returnez propietarului”. Ce om de treaba! Multumim mult!!!

Un filmulet realizat de Cata aici:

3 thoughts on “2010.08.7 – Costila (Insorita si Rasucita)

  1. @Corina: multumesc frumos ca m-ai ajutat sa imi completez articolul. Era singura piesa care lipsea din acest "puzzle" … :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *