Perioada: 01-02 Mai 2010 (un weekend)
Locatia: Postavaru si Moieciu
Echipa: Eu si Cata
Catarare: Catrinel 6A, 8LC
Bicicleta: Moeciu de Jos – Magura – Pestera – Casa Folea – Saua Joaca (1436 m)- Curmatura Groapelor – Piatra Galbena – Sirnea – DN (sosea) Moeciu de Jos: 42 km
CATRINEL, 6A, 8LC
Ultima data cand fusesem in Postavaru, in Diedrul Corbilor (mai multe aici), facusem in pact eu cu mine: nu mai merg la catarat in Postavaru!
Cu toate acestea, in zona aceea exista un traseu care imi statea ca o scama pe creier: Catrinel. Catrinel e un traseu de catarare din peretele Fata Inalta din Postavaru, cotat 6A. Are 8 lungimi de coarda, si o lungime 8- care se face la artificial, daca nu te tine brandul.
Rudi a fost in zona de mai multe ori, si a facut o schita cu 2 trasee din Fata Inalta:
Eu si Cata … plecam din Bucuresti vineri seara. Drumul foarte aglomerat! Ajungem in Poiana Inului pe la 12:00 noaptea. Intindem repede cortul si ne culcam. Ne trezim dimineata pe la 7:30. Ziua e lunga, insa vroiam sa avem suficient timp …
Se vad peretii din Postavaru. Fata Inalta este peretele cel mai din dreapta, dupa peretele Animalelor.
Traversam linistiti Poiana Inului. Muuulta lume!!
🙂
Acolo sus inca mai este zapada! 🙂
Mergem pe poteca care duce la peretele Animalelor. Apoi, avand peretele Animalelor in stanga, inaintam pe poteca pe la baza acestuia. Urmeaza apoi sa traversam un fel de valcel, urcam diagonala stanga, sus.
… si ajungem la baza traseelor din Fata Inalta, marcate cu vopsea neagra!
Ne echipam. Hotarasem sa ne caram fiecare rucsacul cu apa, ciocolatele si incaltaminte… Plec prima cap. E ora ~9:30. Traseul este foarte bine asigurat, dar … incredibil de murdar. Of! Adica jumatate din prima lungime e prin boscheti.
Urmatoarea lungime e acea lungime grea, 8-, dar foarte bine asigurata. Cata s-a dat cap, si a facut-o la artificial. La fel si eu! :))
Ultima parte din lungime, iar innotam prin boscheti! ;))
Apoi plec eu cap. Ei, aici gresesc ceva! Daca va uitati in schema facutaq de Rudi, primele 2 regrupari din Catrinel si Ulise sunt foarte apropiate. Atentie mare!
🙂
Regrupez undeva unde pare sa fei regrupare. Apoi pleaca Cata cap pe o lungime usor surprombata, dar sueprba, cu prize mari … chiar foarte frumos, si destul de curat. Gaseste o regrupare suspendata.
Dupa ce ajung in regrupare, iau restul de bucle si dau sa plec mai departe. Se vedea un perete vertical, curat, frumos, dar cam greu de catarat, insa foarte bine asigurat. Cata imi ofera scarita, insa refuz: “Ei, lasa ca nu imi trebuie scarita. E perete vertical, nu-i nimic daca se intampla sa cad … tu sa fi atent la mine!”
Ma chinui mai pe picioare, mai la artificial, sa asigur la 3 spituri. Spit-urile erau destul de rare, astfel ca, fiind in picioare pe un spit, nu puteam ajunge sa asigur la urmatorul. Ma chinui, ma intind, incerc sa ma ridic cumva pe picioare … cad! :)))
Suntem in Ulise! Simt ca nu suntem bine deloc (Rudi ne avertizase ca Ulise are spituri, Catrinel nu are spituri) … clar! Probabil ca daca as fi insistat, si as fi luat scarita, as fi reusit sa fac lungimea insa eu vroiam sa facem Catrinel, si nu Ulise! Ii propun lui Cata sa rapelam pana in ultima regrupare, si sa cautam traseul nostru, in stanga. Zis si facut!
Am rapelat 2 lungimi (?). Eh, nici eu nu stiu ce am facut….
Am plecat cap, pe o linie de cuie in stanga! Dragut …
Apoi pleaca Catalin cap pe urmatoarea lungime … si regrupeaza sub o arcada. De acolo plec eu cap. Cateva pasaje superbe! Aici m-au chinuit putin tendoanele pana mi-am facut curaj sa ii dau in sus! ;))
Mai sus, nu am scapat ed boschetareala… insa! Eram plina de pamant! Ce mizerie!
Urmatoarea lungime a fost Cata! Apoi, ultima lungime de catarare efectiva, am plecat eu! Un traverseu destul de lung, apoi catarare in sus! E adevarat: nu am facut la liber traseul! Accept ideea ca nu sunt antrenata! 😉
Lungimea 7 duce in creasta! de acolo se merge pe creasta inca o lungime, pana intr-un loc unde se pot strange corzile. Ora ~18:00.
🙂
Cata deja se apucase sa stranga echipamentul. 🙂
Retreagere: se merge pe creasta cam 20 min. Se treaverseaza cateva valcele, dar nu se coboara pe acestea …
Valcelul pe care se poate cobora este marcat cu o momaie din pietre, chiar la baza unui brad marcat cu un H rosu. De aici, stanga pe valcel, in jos!
Valcelul ne duce pe poteca de retragere din Animale. Ajungem in Poiana Inului pe la 20:00. Stragem cortul si plecam la Moieciu.
La Moieciu de Jos am stat la Oana Ganea: dus fierbinte, pat moale. Ce odihna! Multumit frumos!!!
MOIECIU – tura de bita
Aveam bicicletele la noi. Aveam si harti … deci totul era ca si aranjat! Traseul de bita facut de noi, e schitat jos, cu verde! :))
A fost soare si frumos! Adica .. o tura de bita perfecta! Ah, era sa uit: am papat ciorbita la Casa Folea! 😉
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Traseul s-a terminat cu o coborare pe sosea, pe serpentine de 7 km. Oooo, ce mi-a placut! ;))
Asa am petrecut noi, un alt weekend superb!
Coborarea din Fundata pana in Moieciu e intr-adevar frumoasa, insa faptul ca e DN cu circulatie destul de intensa o face sa fie mai putin apetisanta.
Bradul ala marcat cu H rosu e cam fag asa in sinea lui … si cand te catzeri cu doua corzi/semicorzi le asiguri alternativ(nu asiguri aceeasi coarda in doua bucle succesive), in rest peisaje si poze foarte faine. 😉
@Domnul anonim: E adevarat ca bradul ala nu prea e brad. Dar treaba asta cu asigurarea semicorzilor alternativ … nu prea e asa! 🙂
Eee… Asigura omul cum ii e mai bine in traseu… Daca te iei dupa carti nu mai faci nimik ca nu-i sigur…
Nu stiu ce scrie in carti, dar stiu ce am invatat de la alti alpinisti.
Ideea utilizarii a 2 semicorzi e aceea de a minimiza frecarea in traseele de alpinism unde cuiele sunt amplasate in mod haotic. Astfel, traiectoria semicorzilor pe perete trebuie sa "deseneze" doua linii paralele.
Reguli "impuse":
– niciodata nu se asigura ambele semicorzi in aceeasi bucla;
– a se evita ca semicorzile sa se incruciseze sau sa frece intre ele si alegi sa asiguri semicoarda care genereaza cea mai mica frecare tinand cont de traiectoria traseului (traverseu, surplomba, etc).
Cei care fac diverse replici legate despre cat de in singuranta sau in nesiguranta imi fac eu "treaba", ar trebui, macar, sa se semneze, si sa aiba un CV montan care sa ii califice cat de cat in cele alpine.
🙂
Mai oameni buni, in loc sa va duceti la mare, in cluburi de fite,ca doar de aia a bagat atatia bani in pregatirea litoralului madam Udrea,voi va catarati pe unde si-a intarcat Dracu'copii,va plimbati cu biciclu' prin ale hartoape???Pai e frumos asa??? 😛
Am vazut o poza pe facebook unde ti-a comentat un amic. Mi-au transpirat mainile pe mouse in timp ce derulam pozele de pe blog :))) Clar nu sunt facut pentru alpinism, dar e superb !!! Bravo !!!
"cand te catzeri cu doua corzi/semicorzi le asiguri alternativ(nu asiguri aceeasi coarda in doua bucle succesive)"… d-lui anonim – probabil ca nu ai apucat inca sa cateri cu semicorzi. cind urci cu semicorzi, punctezi cu una pe dreapta, cu alta pe stinga, in nici un caz cu una intr-un piton si cu cealalta in urmatorul. singura regula este cea precizata de silvia: corzile nu trebuie sa se incruciseze, in rest… poti linistit sa punctezi de 10 ori pe una si de 3 ori pe cealalta. mai sint fel de fel de trucuri ce tin de practica: uneori eu punctez ambele seimicorzi in acelasi piton doar ptr a le conduce (mai ales la o schimbare de directie), una cu o bucla mai lunga, cealalta cu una mai scurta; primul secund poate puncta coarda celui de-al doilea in una din asigurarile prin care a trecut coarda lui , etc, etc.
Frumos! Sa va fie de bine si sa aveti pofta pentru urmatoarele! Locuri minunate, poze superbe. Cu sanatate, un pofticios si-atat!
Silvia, tu ai trei ani de "alpinism" din ce am citit, nu cred ca esti in masura sa dai lectii si sa ceri CV-uri ca sa asculti niste sfaturi constructive chiar daca e blogul tau, viata ta. pericolul cel mai mare in alpinism e sa te crezi prea bun si sa uiti sa te plasezi cu modestie in randul alpinistilor si cu umilita in randul peretilor …
Emil B
@Emil: asa cum spui, eu am 3 ani de alpinism (ai vazut in CV-ul meu montan!). "Domnul Anonim" cati ani de alpinism are pentru a fi in masura sa dea sfaturi? La asta ma refer cand spun ca, inainte ca cineva sa dea sfaturi, ar trebui sa afiseze un CV montan: sa vad ce anume il califica pe acel om sa dea un sfat.
In acest caz, sfatul anonimului este unul distructiv, si in nici un caz contructiv. :))
Mersic.
asta cu bicla mi-a placut,o am in plan cu fi-miu,la prima iesire in crai vreau sa ne dam pe bicle cam pe acelasi traseu.mi s-a facut dor de astea de pamint ca de boscheti si urzici de prin canioanele din bg.m-am cam saturat.cata a zis ca e amator de o iesire pe bicle in bg.ramin deschis la propunere,unul usurel ,de la basarbovo la krasen sau pe la man.rupestra de la ivanovo.numai bine si ture faine!
H rosu de pe molid reprezinta granita intr 2 ocoale silvice:)
Felicitari pentru articol
gasesc pe undeva topo cu cotatia pe fiecare lc? sau ma outeti ajuta voi?
zile senine
gabi
@gabi: nu stiu sa existe o alta schita. Ceea ce am scris in acest articol este tot ce stim despre traseu. Lungimea a doua se face la artificial, dar se poate face si la liber, e grad 8-. Celelalte lungimi au grad cuprins intre 6-7. Adica e un traseu sustinut, fiecare lungime avand pasaje mai greute de catarat, mai putin ultima unde se merge pe creasta.
I am happy you said this post 😀
Dominic
This is the most interesting read that I have read today!!
Tocmai ce am facut si noi acelasi traseu.
O singura chestie: dupa ce am trecut de Joaca, stanga pe banda rosie, am coborat prin padure. La intersectia de langa Curmatura Groapelor (pe unde apare si cruce albastra si triunghi rosu, cam pe la ultimele doua poze ale voastre), noi am gasit doar doua drumuri: la stanga un drum catre Sirnea, la dreapta un drum usor spre nord care da spre Grind/Brusture.
Drumul marcat de voi catre Coltul Sparturilor nu a fost de gasit 🙂
Oricum am ajuns cumva in Sirnea si apoi pe serpentine.
A fost foarte tare, multumim de idee 🙂
Mi-am dat seama unde am gresit, nu am trecut prin poienitele din ultimele doua poze.
circuitul facut de noi este aici, 90% identic cu ce ati descris mai sus.
http://www.bikemap.net/route/1147111