2010.06.12 – Lespezile Lirei (Piatra Craiului)

Perioada: 12-13 iunie 2010
Locatia: Piatra Craiului
Echipa: eu si Cata, Corina, Rudi, Victor

SUMAR
Ziua 1: Plaiul Foii – Refugiul Sperantelor – Braul Cioranga Mare – Canionul Cioranga Mare – Traseul Lespezile Lirei – Braul de Sus – Valcelul cu Fereastra – Refugiul Sperantelor – Plaiul Foii (vezi aici)
Ziua 2: Plaiul Foii – Valea Spirlei – Turnul Spirlei – Traseul Vulturul – Braul de Mijloc – La Lanturi – Refugiu Spirlea – Plaiul Foii (vezi aici)

Nu eram deloc hotarati ce am vrea sa facem. Aveam in cap prea multe variante: Costila, Crai si Buila …

Intelegem ca mai e lume care merge in Crai, si cum eu nu mai fusesem acolo la catarat … hai si noi! Plecam de vineri seara, destul de tarziu, si ajungem la Plaiul Foii dupa miezul noptii.

Ziua 1: Lespezile Lirei

Ceea ce se afla pe lista noastra cu trasee “de facut” era Lespezile Lirei. Nu apucam sa ne intalnim cu lumea … dimineata ne pregatim rucsacii cu echipament si apa si pornim spre Refugiul Sperantelor pe poteca nemarcata.

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
De undeva, din padure incep problemele cu mustele: se aduna in jurul capului nostru cu sutele si ne bazaie continu … beacs! Ma bucur ca aveam la mine sapca ca sa nu le simt cand mi se aseaza pe cap …

Lespezile Lirei
🙂 Ciobanii cu oile lor au stricat poteca …

Lespezile Lirei
Pentru a ajunge la Ref Sperantelor se trece de o zona cu lanturi. 🙂

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
Cata imi spune ca locul acesta se numeste “adapatoarea caprelor” … doar ca nu prea mai era apa.

Lespezile Lirei
Ajunsi la refugiu consultam iar harta ….

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
Refugiul Sperantelor se afla in partea inferioara a Braului Cioranga Mare. Ne continuam drumul pe Brau ….

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
De la intersectia Braului Cioranga Mare cu Canionul Cioranga se poate vedea foarte clar linia traseului Lespezile Lirei. Nu aveam o schita, ci doar descrierea lui Cristea, dar ne-a fost suficient. Traseul incepe 10m mai sus pe canion de la intersectie … pe partea stanga, printr-un horn.

Lespezile Lirei
Prima lungime: un horn care se catara folosind tehnica sprait. Cristea recomanda tehnica ramonajului, dar eu nu prea cred ca ajuta … Pe aceasta lungime nu sunt deloc asigurari, si posibilitatile de asigurare sunt foarte reduse. Catararea insa este usurica si foarte frumoasa, merge si fara asigurari.

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
Aceasta lungime se finalizeaza cu o mica boschetareala prin jenpenis pana la baza unei fisuri in diedru, pe care Cristea o descrie ca pe lungimea 2. Noi le-am legat pe acestea doua. Regruparea e amenajata cu 2 cuie la baza unei fisuri in diedru…

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
A doua lungime, urmarim fisura din diedru. Se catara folosind in mare parte tehnica bavarezei. Stanca e foarte aderenta, si pasii nu sunt dificili. De asemenea, acesta lungime e rar asigurata, insa exista posibilitatea de amplasa asigurari mobile (nuci si friend-uri). Noi nu am simtit neaprat nevoia, insa tocmai citisem un material despre asigurari mobile si simteam nevoia sa exersez … :)))

Lespezile Lirei
Am pus o nuca …

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
Urmatoarea regrupare e comoda, la umbra unei surplombe… Desi as fi putut sa plec mai departe, nu am vrut sa ratez un loc asa de misto de regrupare. 🙂

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
Lungimea 3 pleaca intr-un traverseu dreapta. E un pic mai delicata, insa mult mai bine asigurata, existand chiar posibilitatea de a se face la artifcial. Dupa 4m exista un cui cu o cordelina alba care marcheaza inceperea unui traverseu dreapta desi exista si o linie de cuie care duce direct in sus …si se termina repede, asa cum a experimentat Cata pe propria piele.

Lespezile Lirei
Cata a regrupat pe un tanc de stanca …

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
Urmatorea lungime incepe printr-un mic traverseu dreapta, si apoi, direct in sus pe un fel de fisura cu prize foarte bune de maini si picioare si stanca foarte aderenta. Nu e deloc asigurata pe o portiune de 8 m!

Lespezile Lirei
Pana acolo jos nu e nici o asigurare …

Lespezile Lirei
Dupa ce se escaladeaza drept in sus pe perete, se iese pe o brana de iarba, de unde se traverseaza stanga pana la baza unei fisuri. Acolo am amenjat a 4-a regrupare in 2 cuie.

Lespezile Lirei
🙂

Lespezile Lirei
Pe mana lui Cata s-a asezat un fluturas care se incapatana sa stea acolo :))…cred ca ii era sete !

Lespezile Lirei
Ultima lungime este la fel de frumoasa ca si celelalte, insa la un moment dat parca se termina ne-natural. In loc sa continue pe fisura, iese mai repede in stanga printr-o mica surplomba. Nu stiu cam ce grad, caci are suficente cuie cat sa se poata face la artifical, si noi l-am facut la artifcial. 🙂

Lespezile Lirei
Cata in pas …

Lespezile Lirei
Ies din traseu ….

Lespezile Lirei
Poza de varf! Scapsem cat de cat de muste … dar acum s-au adunat iar! :))

9 thoughts on “2010.06.12 – Lespezile Lirei (Piatra Craiului)

  1. Super toate turele si filmele din ultima vreme. Parca imi fac pofta sa mai dau o incercare cu alpinismul, desi de cate ori am incercat nu prea mi-a placut. Oricum, e o placere sa te uiti la filmele voastre. Bravo ca va alocati timp pe traseu si pentru a "impartasi" experienta 🙂

  2. daca la inceput m-am cam ofticat ca nu am inteles ce e cu tehnica bavareza si sparaitz (da nu te intreb ca stiu raspunsu…tre sa caut pe net)….cand am vazut pozele …mi-o trecut :)) superbe poze !!
    oricum eu aplic tehnica savarinei…ca imi place sa stau cu botu in savarina….si cum nu o sa gasesti pe net despre tehnica asta iti explic eu…ma gandesc tot timpu la savarina care ma asteapta sa o pap…si uite asa castig energie si ma motivez la maxim :))

    hai noroc si vreme buna, sa ne putem aplica tehnicile preferate 😉
    anonimu T(ehnic)udor inima de barza

  3. Foarte faine pozele si descrierea.Ma uit la ultimele ture si parca ai luat pe rand turele din cartea lui Cuxi :)Mi-ai facut o pofta de catarat… acuma am si eu vacanta am scapat de politehnica, pana in toamna… dar vad ca vremea nu prea vrea sa ma lase … an ploios

  4. @Horatiu: Ne face placere sa impartasim si cu altii, si ne bucuram cand vedem ca intra-adevar sunt oameni care se bucura de articolele noastre.

    @Tudor: Ma uit rar la un film … insa tehnica asta a "savarinei" imi aminteste de filmul "Kung Fu Panda". :)))

    @Vladut: si eu si Catalin am citit cartea lui Cuxi de curand, si recunosc ca e o sursa de inspiratie pentru noi. Ideea de a face "neaparat" traseul Lespezile Lirei, de acolo vine! Sa ai o vacanta frumoasa, deci! 😉

  5. Exact cum ati avut voi ziua 1, asa am facut si noi in vara anului 2000. Doar ca la noi a fost o zi de duminica cu plecat de acasa si intors acasa. Povestea noastra e mai haioasa dar nu se poate povesti aici in scris ci doar la foc seara in tabara. Un traseu foarte fain pe care si noi l-am facut fara artificial si vremea a fost superba atunci! Am facut si noi poze dar e foarte fain ca voi ati facut si filmulet. Toate cele bune!

  6. @Teo: Lespezile Lirei e un traseu foarte cunoscut si destul de mult circulat fata de alte trasee din Piatra Craiului. Noi am catarat acest traseu sambata, si a doua zi, duminica, am inteles ca a mai fost o echipa de 3 oameni pe urmele noastre…

    Sunt sigura ca sunt mai multi cei care catara acest traseu, si fiecare dintre ei are o poveste mai mult sau mai putin haioasa. 🙂

    Carari insorite. 😉

  7. Minunat filmul, Înălţător şi la propriu şi la figurat, tot ce faceţi.
    Cred că doar cu o săptămână înaintea voastră, am făcut acelaşi traseu, apoi, Şpirlea Zaplaz Lanţuri, dar cu tabăra la Şapte Crai. Două săptămâni ca să mă satur şi de traseele din Cheile Zărneştilor.
    Îmi place tot ce faceţi, vă urmăresc oarecum cu invidie, pentru că timpul meu este limitat.
    Cele bune!

  8. Pingback: 2012.06.16 – Piatra Craiului – Muchia Bondarului, 4A, 4lc | Jurnal de weekend si calatorie

  9. Pingback: 2012.09.01 – Piatra Craiului – Traseul Central al Lirei, 5A (6 A0 sau 7-/7) | Jurnal de weekend si calatorie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *