2009.12.29 – Pelerinaj in Bucovina si Moldova

Perioada: 29.12.2009 – 2.01.2010
Participanti: eu si Cata
Itinerar si/sau obiective: Bucuresti – Focsani – Bicaz – Cabana Izvorul Muntelui – Tg Neamt (Humulesti – casa memoriala a lui Ion Creanga, Manastirea Varatec, Manastirea Agapia) – Manastirea Neamt – Manastirea Humorului – Manastirea Voronet – Manastirea Moldovita – Manastirea Putna (si chilia lui Daniil Sihastru) – Suceava (Cetatea de scaun a Sucevei) – Focsani – Bucuresti.

Asteptasem cu nerabdare vacanta asta. Visam cum un vis mi se implinea: eu si Cata planificam cu lux de amanunte parcurgerea crestei Fagarasului (Suru – Sambata) in conditii de iarna …DAR prognoza a fost trista 🙁 : lipsa de zapada, ploaie si mult prea cald.

Dupa 1-2 zile de zacut in Orasul Trist (Bucuresti) zic:
– Hai sa plecam! Nu stiu! O avem pe Maria: o incarcam si plecam unde vedem cu ochii …

Destul de greu sa pleci asa fara nici un plan, dar simteam ca raman fara aer. Dupa un soi de brain-storming ne vine ideea de a vizitat manastirile din Moldova. Bucurosi ca am gasit un scop, incepem cautarile pe internet, itinerarii, obiective turistice …. si daca tot suntem in zona am propus sa incercam sa urcam si in Ceahlau. Oh, si cat de mult ma entuziasma gandul acelei usoare plimbari din Ceahlau.

Pe 29 decembrie reusim sa ne mobilizam. O incarcam pe Maria si plecam. Nu ajungem departe: acasa la Garoafa (10 km de Focsani) unde isi au casuta parintii mei. Suntem primiti cu masa intinsa! Acasa, na! 😉

In capul meu era clar ca vom zabovi acolo peste noapte…

Pe 30 decembrie, pe la pranz, dupa o alta masa copioasa o luam din loc. Initial ne gandeam sa ne intoarcem la Buzau sa vizitam Vulcanii Noroiosi insa gandul ca “daca in general sunt noroiosi, acum, dupa ploaie cum or fi?” ne determina sa amanam vizita pentru ruta de intoarcere si ii dam inainte spre Panciu (nici la intoarcere nu ne-am mai oprit si a ramas restanta pentru alta data).

La Panciu intentionam sa vizitam Cramele lui Stefan cel Mare … ne gandeam si la o sedinta de degustat vinuri. Dupa ce ne-am invartit putin prin Panciu pe strazi pline de gropi am gasit Cramele – nicidecum un obiectiv turistic asa cum ni-l imaginam noi. :))

Plecam mai departe ….

Dupa o bucata de drum, inveselita de soarele care mai reusea pe ici pe colo sa iasa din nori imi exprim dorinta de a urca in Ceahlau. Cata e ok cu propunerea mea asa ca deviem de la ruta spre Bucovina, catre Bicaz.

Pe drum scot aparatul pe fereasta si mai prind cate ceva …

Catalin

Copilotul … adica eu!

🙂

Ne-am facut temele de acasa 😉

GPS-ul meu :))

Pe la 15:00 ajungem la cabana Izvorul Muntelui. Intram! Suntem directionati spre o casa verde, micuta, pe care nu scria nimic. Batem la usa si ne deschide un barbat – “da, de la Administratia Parcului Natural”. Ne interesam de trasee, de fapt vroiam sa stim cel mai scurt traseu pana la cabana Dochia, cumparam o harta a Ceahlaului (5RON) si apoi ni se atrage atentia ca trebuie sa platim taxa de intrat in parc (2RON/student sau 5RON/angajat).

Pai si daca nu intram in casa aia verde fara nume mai plateam? Eheeei, consilierea costa! :))

Cabana Izvorul Muntelui

Alegem traseul lutul Rosu: http://www.ceahlau.neamt.ro/traseul_1.php

La intrare in parcul National …

🙂

Plecam…. Si ma uit cu interes in jurul meu, destul de sceptica, ca sa vad pe ce se duc banii de taxa.

Am gasit curat! Scari, balustrade, panouri informative, marcaj destul de proaspat si cu ochi de pisica pentru vizibilitate noaptea …. SURPRIZA!

🙂

🙂 Tot traseul este un urcus sustinut prin padure …

Cata inregistreaza un track pentru alpinet.org

Verificam harta: O mai fi mult?!

🙂

🙂

Unul dintre panourile informative. Ce dragut!

Dupa 3 ore de urcus ajungem la Cabana Dochia. Batea vantul destul de suportabil. Nu intram! Ne montam cortul, petrecem cu ceva vin … si picam in lumea viselor.

A fost cald. Mi-a fost cald! Vantul a batut toata noaptea si spre dimineata s-a intetit … si se tot intetea: “Ah, avertizarea aia de vant de pe internet are pe 31, nu?!”

Dimineata ne trezim cu cortul care statea culcat pe noi din cauza vantului care batea din ce in ce mai tare. Afara era ceata, nu se vede nimic in jur – descurajant. Se cam udasera toate … asa ca stangem si intram repede in cabana. Un ceai, un pachet de biscuiti … un cabanier cam antipatic (mie asa mi s-a parut), muzica de colinde …

🙂

Informativ, pentru cei interesati …
Revelionul la cabana Dochia a costat 450RON/pers … pentru cei curiosi! 😉

Si meniul …

Hotaram sa ne intaorcem la Maria si sa ne continuam pelerinajul …

🙂

🙂

Cetatea cu Calugaritele … Cred ca se cheama …

🙂

🙂

🙂

Se incazise si toata zapda se topise … calcam prin balti!

Fleoscaiala …

Cata isi redistribuie greutatea de pe rucsac ca il tragea spre dreapta …:))

🙂

🙂

Am coborat sub norii din Ceahlau …

Intram in Cabana Izvorul muntelui cu gandul sa mancam. Dar cum nu ne-a placut servirea, ne-am rezumat la o bere si am plecat spre Tg Neamt.

Manastirea Vratec.

O poza de pe net ca eu nu am apucat sa fac … 😉

Spre casa memorila a lui Alexandru Vlahuta… print-un satuc de maici.

Lacatul pe poarta ne sugereaza ca “ati vazut destul!”

Vizitam apoi manasitirea Agapia si noaptea se lasa usor …

Desi eram pregatiti sa dormim in masina ne gandim ca ar merita sa incercam sa intrebam de cazare pe la manastiri. Ajungem la Manastirea Neamt, manastire de calugari. Prima manastire care m-a impresionat un pic …. Aici gasim si cazare. Link: http://neamt.mmb.ro/

La lumina neonului …

🙂

🙂 luna pliiina!

A doua zi de dimineata asistam la o parte de slujba ….

🙂

… slujba tinuta de 16 preoti …

🙂

Poze de zi …

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

Spre muzeul de oase/cranii …

Fusesem si pe seara aici ….

O camera plina cu cranii si oase! Brrrrr….

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

Plecam mai departe si ajungem la manastirea Humorului ….

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂 Apoi Voronet

🙂

🙂

🙂

Albastru de Voronet

🙂

🙂

🙂

Noi …

Intam…

Inauntru, pictogramale au fsot refacute in urma cu ~2 ani. Arata foarte bine! 🙂

Imagina cu “Judecata de apoi”

🙂

Calugarita …

Plecam spre Moldovita, Sucevita si Putna ….

🙂 Se lasa seara si ceata …

Manastirea Modovita

🙂

🙂

🙂

Incep sa arate toate la fel … ;))

🙂

🙂

Manastirea Sucevita o ratam din cauza cetei … asa ca ajungem direct la manastirea Putna care este, cu adevarat, impresionanta.

🙂

Vizitam si muzeul ….

Incercam sa gasim un loc de cazare. Era 1 ian, Sf Vasile, asa ca totul era cam ocupat. Intr-un final gasim cazare intr-unul din hotelurile manastirii. Foooarte dragut! A doua zi a nins … asa ca am reluat sedinta de fotografie.

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

Chilia lui Daniil Sihastu

🙂

Cetatea de scaun a Secevei

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

🙂

Si …. am plecat spre casa cu pauza de masa la Garoafa unde Mamita ne-a pus iar masa! 😉

9 thoughts on “2009.12.29 – Pelerinaj in Bucovina si Moldova

  1. Felicitari, ati facut o alegere buna. Ati vazut ceva manastiri. Eu am facut un tur al manastirilor si al cetatilor din Moldova si Bucovina cand eram in liceu. Am fost intr-o tabara la Piatra Neamt, in 4 zile am vizitat doar manastiri si cetati :). Dar am avut noroc si am prins o vreme ceva mai frumoasa si totul era verde.

  2. @Alin: Multumim frumos! La multi ani si voua! 😉

    @Dumitrel Marius: Ehei, daca era vreme frumoasa, vacanta asta ar fi aratat cu totul altfel! Mersic.

  3. Daca mai ai drum in Ceahlau, merita incercate traseele prin Poiana Maicilor si Jgheabul cu Hotar, sunt foarte faine. Lutul Rosu se foloseste de obicei ca "solutie de scurtatura", exact ce-aveti voi nevoie.
    La multi ani! Si un An Nou plin de ce-ti doresti 🙂

  4. Faina plimbarica !! Prima mea tura pe munte a fost in Ceahlau…eram prin clasa X….mama ce amintiri faine mi-ati trezit 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.