2009.06.20 – Cupa Vanturarita

Habar nu aveam cum se anunta vremea, habar nu aveam de nimic, si-mi era lene pana sa ma si gandesc. Cu alte cuvinte, nu aveam chef! Nu aveam chef de nimic, nu ca nu as fi facut nimic dar … ce mai conta?!

Cu cateva zile in urma, Cami ma intrebase daca m-ar fi tentat sa particip la un concurs de orientare “din-alea la care ma mai duc eu”, si-mi spusese ca ea se duce, si o ia si pe mama ei cu ea …

De ceva vreme au inceput sa mi se bata apropouri din multiple parti sa “duc” pe munte persoane care nu merg pe munte … si cum Mamita a trebuit sa-mi suporte zi de zi povestile … si cum imi tot batea apropouri mai mult sau mai putin directe …

– Hai ca te iau la munte! Vi la Buc cu trenul de ora cinci, ajungi pe la opt, vin, te iau de la gara si plecam direct!
– Nu stiu ce sa fac! Sa vin, sa nu vin …
– Pai daca nu vi acum, e prima si ultima invitatie! (nu-mi plac oamenii nehotarati, clar! Cu atat mai putin acum … in starea lipsita de chef si toleranta in care ma aflam … )

Locatie: Canton Repedea – Tasivul Tarnovu, M-tii Capatanii
Perioada: 19 – 21 Iun 2009
Echipa: in principiu eu si Mamita ;))

ATENTIE, acest jurnal e mai ales pentru INCEPATORI!

Practic a fost vorba de un concurs despre care stiam:
CUPA VÂNTURARIŢA 2009 – Ediţia XXV

19 – 21 iunie 2009 Canton Repedea

Masivul Tarnovu, M-tii Capatanii

Programul concursului:

Vineri, 19 iunie 2009
12:00-22:00 – Sosirea participanţilor
22:30 – Şedinţa tehnică

Sâmbata, 20 iunie 2009
07:00 – Deşteptarea
08:00 – Start în probele de teste teoretice, regularitate şi alpinism (în unul din posturile din traseu)
19:00 – 20.00Sedinta FRTE (ordinea de zi va fi comunicata de Silviu Toloaca)
22:00 – Proba cultural-artistică

Duminică, 21 iunie 2009
08:00 – Start în proba de cross montan
10:00 – Festivitatea de premiere
11:00 –Igienizarea taberei si defluirea participanţilor.

Regulamentul de concurs:

Concursul este deschis tuturor cluburilorşi asociaţilor de turism din ţară afiliate sau nu FRTE.
Pot participa maxim 3 echipaje ale fiecarui club, formate din 3-5 persoane (echipaj mixt) din care doar unul prestabilit va puncta în cadrul federaţiei şi va lua startul înainte de celelalte echipaje la toate probele.

Probele de concurs:

1.Proba de regularitate – 1000 puncte in sistemul punctare secundar (S.P.S.) si 25 puncte in sistemul de punctare principal (S.P.P.), traseu cu grad mediu de dificultate;
-durata de 7-8 ore;
-echipajul prestabilit care va puncta în clasamentul FRTE va lua startul înainte de celelalte echipaje din acelaşi club;

2.Proba de alpinism – Proba va avea doua categorii (masculin si feminin), punctajul maxim pe fiecare categorie fiind de 12.5 puncte (jumatate din punctajul maxim posibil) pentru cel mai bun timp sau cea mai mare inaltime escaladata in cazul in care nici un concurent nu atinge topul. In final se vor insuma punctajele pe echipe si echipa cu cel mai bun punctaj cumulat va obtine 25 de puncte. Timpul maxim acordat pentru parcurgerea traseului este de 7 minute.

3.Teste teoretice – 5 x 200 = 1000 de puncte S.P.S. si 25 de puncte S.P.P. pentru cel mai bun punctaj obtinut pentru toate testele insumate -meteo, alpinism, sanitar, zonă, şi floră -10 întrebări de tip grila pentru fiecare test, fiecare cu 3 variante de raspuns;poate fi o variantă corecta, doua, trei sau nici una; punctaj 20p de întrebare;

4.Proba cultural-artistică cu tematica: sport, turism, natura, ecologie; format minim impus : 3 melodii (imn + 2 melodii cantate de cel putin doi membrii ai clubului din care cel putin una compozitie proprie iar cealalta nu va apartine unui club activ in competitie sau nu va fi introdusa in program decat cu acordul clubului caruia apartine melodia), o poezie (nu va fi obligatoriu compozitie proprie) si o sceneta umoristica sau pantomima (nu va fi obligatoriu compozitie proprie). Fiecare sectiune (MUZICA, POEZIE, UMOR) va fi apreciata cu note de la 1 la 10. A patra nota (1 la 10) este nota generala ce cuprinde aprecierea prezentei scenice, a continuitatii momentelor componente, duratei regulamentare a programului, tematica, impresia artistica, etc. Lipsa imnului va atrage dupa sine punctarea sectiunii MUZICA cu note de la 1 la 8 iar prezentarea unui numar mai mic de momente decat cel impus atrage dupa sine punctarea sectiunii respective cu note de la 1 la 8. Poezia va fi recitata (declamata din memorie), citirea acesteia atragand dupa sine punctarea sectiunii POEZIE cu note de la 1 la 8. Durata: 25 minute (+2 min). Depasirea timpului regulamentar cu mai mult de 5 minute atrage dupa sine acordarea notei generale de la 1 la 8. Juriul va fi alcatuit din 5 persoane din care 2 din partea federatiei. Pentru cea mai buna medie generala obtinuta la aceasta proba in urma jurizarii se vor acorda 25 puncte.

5.Proba de cros montan – Va avea doua categorii (masculin si feminin), punctajul maxim pe fiecare categorie fiind de 12.5 puncte (jumatate din punctajul maxim posibil) pentru cel mai bun timp. In final se vor insuma punctajele pe echipe si echipa cu cel mai bun punctaj cumulat va obtine 25 de puncte. Alergatorii care vor puncta pentru fiecare echipaj vor fi nominalizati inainte. Lungimea traseului va fi de 5000 metri la categoria masculin si 3000 metri la categoria feminin.

Igienizarea zonei de concurs: va avea valoare de proba fiind punctata cu un bonus de 25 puncte; va consta in igienizarea zonei de concurs (tabara de corturi si traseul de regularitate).

Tabara de corturi va fi amplasată langă Cantonul Repedea de pe valea Repedea

Regulamentul taberei : Cazarea concurentilor se face la corturi. Este interzis a se face focul. Va exista o singură vatră mare de foc.

Regulamentul concursului :este regulamentul Federatiei Romane de Turism si Ecologie.

Atentie ! : Se va verifica echipamentul individual si de echipaj inainte de plecarea in traseu si in traseu. Echipamentul obligatoriu de echipaj va trebui sa cuprinda: 1. BUSOLA, 2. TRUSA SANITARA care la randul ei trebuie sa cuprinda : • fasa sterila (pansament); fasa elastica; plasturi; • atele • dezinfectant, folie supravietuire, pipa guedel.

Echipamentul obligatoriu individual va trebui sa cuprinda:
1. BOCANCI sau GHETE CU TALPA ADERENTA (fara echipamentul de la punctul 1 nu e va permite intrarea in traseul de regularitate.); 2 .HAINA DE PLOAIE SAU PELERINA; 3. LANTERNA; 4. FLUIER; 5. SURSA DE FOC; 6. BIDON DE APA (min. 1 litru)

Si acum …

De cand viata mea s-a umplut de dinamism, destul de multa lume mi-a aruncat vorbe descurajante de genul “la ca o sa te angajezi si o sa te linistesti”, “la ca te saturi tu si de astea” … si a trecut luni, ani … si mai mult de atat: am devenit dependenta. Si mai mult de atat, cei din jurul meu au devenit dependenti de povestirile mele. Si mai mult de atat, unii din jurul meu, care initial considerau o mare nebunie a tot ce faceam, acum … vor si ei!

O iau pe mamita de la gara la 8:00. Ne urcam in masina si … mergeeeeem. Opresc la Dealul Negru, sa pape si ea mici … ascultam muzica si … ajungem pe la 12:00.

Mamita cu valiza. Ce tare!!!

Cupa Vanturarita

O gasesc pe Cami la focul de tabara. Multa lume, cantece de chitara, munte, veselie … Dar in afara de Cami nu mai cunosteam pe nimeni, nu prea era lumea mea: muuult prea aglomerat!

Cupa Vanturarita

Asa … la 8:00 intram la proba teoretica. Nu invatasem nimic (materialul de studiu e disponibil, de obicei), de fapt, habar nu aveam ce se intampla in jurul meu, dar … cum nu aveam chef, era mult prea fun! Mamita ramane in compania mamei lui Cami.

Cupa Vanturarita

Ne inscriem!

Cupa Vanturarita

Fiecare patratel trasat pe iarba, implica una din probele teoretice. Se pare ca fiecare invatase cate ceva nu mai eu … eram cam pe dinafara: ce stiu eu de flora, meteo, teoria alpinismului .. pfff.

Cupa Vanturarita

Le tin pumnii fetelor, si-mi dau cu presupusul. Ce fun mai era! Alina, Eu si Cami

Cupa Vanturarita

Imediat dupa proba teoretica, urmeaza verificarea echipamentului de echipa si individual. Apoi plecam in tura de regularitate – orientare …. ce o fi! Nu ne grabim, nu avem de ce … radem, glumim, povestim, le fac colegilor de tura capul calendar cu ideile mele cele mai recenta de viata si de viitor … :D.

Cupa Vanturarita

Si cum trebuia sa fim echipa mixta, il avem pe Mihai. Il vazusem prima data seara la foc: ciudat, uh, de unde sa-l iau ca tere cunoscut mi se pare! Figura, cum vorbeste … de unde naiba il stiu! Ma rog!

Cupa Vanturarita

Pauza de ciocolata …

Cupa Vanturarita

A fsot u tura usurica rau, fara prea multe peisaje spectaculoase, dar .. pentru mine a fost ceva nou: introducerea intr-o lume noua!

Cupa Vanturarita

Poza de echipa! 🙂

Cupa Vanturarita

Noi fetele!

Cupa Vanturarita

Nu putine au fost echipele care au participat in cursa.!

Cupa Vanturarita

Ce norisori frumosi!

Cupa Vanturarita

🙂

Cupa Vanturarita

Ihiiii! Undeva pe la jumatatea cursei, se desfasoara si proba de alpinism. Este vorba despre un traseu destul de usor, o mansa … cine scoate cel mai scurt timp. In proba asta Cami ne-a reprezentat la fete si Mihai la baieti (e singurul baiat). Cami a scos locul unu la fete ca si timp. Cat despre Mihai … ;)). Va incepe sa se antreneze pentru urmatoarele competitii 😉

Cupa Vanturarita

Harta asta o primim de la organizatori. Habar nu am pe unde am mers, dar puteti sa aruncati o privire aici 😉

Cupa Vanturarita

Finalizam cursa, si ajungem in tabara … Si uite-asa am avut ocazia sa ne cun mai bine intre noi 😀

Cupa Vanturarita

Tabara de corturi … nu-s putin de loc. Locurile de parcare au constituit o problema in zona 😀

Cupa Vanturarita

Apoi ne asezam la masa cu mamicile noaste. Eh si asa .. cum statea, si cum Mihai se lauda de ce bucatar bun e el, si cum eu ma gandeam ce bun e unul ca el pe langa casa omului …. Hei, tu ai facut Revelionul la Ref Iezer, nu? Ati pus masa mare, si ati facut bulz!

Da, Mihai era cel care ne facuse mie si lui Cornel bulz in seara de revelion. El nu mai mai tinea minte, cred ca nu pusese nicioadata frontala pe fata mea, si in timpul zilei purtasem ochelari de schi … or, habar nu am! :)). Ce mica e lumea!

Urmeaza o baita in rau, apoi un somnic dulce … apoi o plmbarica prin imprejurimi, apoi proba de cultural, la care noi nu ne-am bagat, insa alte echipe au oferit un spectacol desavarsti: chiar mi-a placut mult … si apoi, am pupat iar toate sticlele pe care le-am prins … Am stat cu Mihai pana la 3:30. Mergem si noi la culcare, ca maine avem Cross! :))

Dimineata, uh, abia ma trezesc, beau rapid o cafea si … Eu reprezentam echipa la proba de cross la fete, si Mihai la baieti. Eram foarte distrata si … “Uite, blonda aia castiga mereu: odata a lesinat, s-a ridicat, a reinceput sa alerge si a castigat cursa! Asa te vrem si pe tine!” =)). My god! Oamenii astia chiar vor sa castige, iar eu .. chiar ma distrez!

Dar … nu degeaba ma antrenez saptamanal pe stadion la Rapid, cu profesor personal …

Bautura de cu seara imi cam venea inapoi, aveam stomacul gol, nu avusesem timp de incalzire dar … Eh, ori tipa blonda nu era prea in forma, ori … sunt eu prea buna! 😀

La start dau tare. Intrec toate fetele, ma uit in urma .. si ma relaxez. Alerg ca la o zi normal ade antrenament. Blonda imi respira in ceafa, ii da sprint, intaresc putin ritmul …. dar ar fi plictisitor sa o fac sa-si piarda taote sperantele .. asa ca ma mai inmoi si eu! O tin tot timpul in spatele meu, si-mi intaresc ritul sau il inmoi functie de ea. Ce fun! Blonda, ambitioasa, incearca sa ma intreaca iar, intaresc iar, aprope ca se opreste, eu continui sa alerg agale. Ma gandesc: face ruperi de ritm, naspa de ea! ;)) Si iar incearca, iar intaresc, iar se opreste …. si tot asa! Castig! 😉 Locul I la fete la cross. 😀

Cupa Vanturarita

Se pregateste premierea! 🙂

Cupa Vanturarita

Locul I la fete la cross, locul II la cross per echipa.

Cupa Vanturarita

Suntem buuuuni!

Cupa Vanturarita

Cami e locul I la fete la proba de alpinism, Alina e locul II la proba de flora si … ARGESSIS e locul I per totaaaal! Suntem niste invingatori, na! 🙂

Cupa Vanturarita

🙂

Cupa Vanturarita

Am dat un interviu :)), si apoi am plecat spre casa cu oprire de plaja la lac: mamicile, noi …. Cami e fotograful.

Cupa Vanturarita

Concluzie: Pentru cei care vor sa se initieze in ale muntelui, le recomnad calduros sa se inscrie intr-un astfel de grup, si sa se implice in astfel de competitii foaaarte educative.

A fost un wee marfa!

2 thoughts on “2009.06.20 – Cupa Vanturarita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *