Matterhorn – Zmutt ridge (D, III+)

Eram intr-un fel de exaltare intrucat planurile noastre initiale deja aveau un contur bine definit: ramasese ultimul obiectiv de atins si cel mai important si totul era in favoarea noastra: facusem un traseu pregatitor pe Eiger, ne aclimatizasem pe Mont Blanc si ne mai ramasese o saptamana pentru care vremea se anuntase perfecta.

Ne hotarasem sa urcam pe:
1.Eiger – Mitelegi Ridge ( link: http://www.silvique.ro/2009/09/din-seria-vacanta-de-vara-eiger.html );
2.Mont Blanc – aclimatizare ( link: http://www.silvique.ro/2009/09/din-seria-vacanta-de-vara-mont-blanc.html );
2.Matterhorn – Zmutt Ridge – marea realizare …

Luni – Marti 5/6 Septembrie 2009: The Approuch (tradus: apropiere)

Luni ne trezim undeva dupa ora 9:00 dimineata. Planul era sa ne cumparam pe cat posibil toata mancarea din Chamonix, deoarece in Elvetia am fi platit cel putin de 3 ori mai mult … asa ca vizitam pentru a N-a oara Chamonix-ul si ne facem ultimele cumparaturi de mancare, butelie, baterii …

Cu ocazia asta aranjam si ultimele detalii pentru ruta ce urma sa o abordam: sunam la Schonbiel Hut ne facem rezervare, intrebam daca e apa sau zapada de topit, preturi, cam cum arata creasta – Cert e ca de data aceasta eram bine informati referitor la conditiile de cazare. πŸ˜‰

Ne urcam in trenul Chamonix – Zermatt la 16:16. Si asa … calatorim alte ~4 ore …

Zmut Ridge

Ne facusem temele inca din tara si stiam ca undeva in centrul Zermatt-ului exista un camping – Matterhorn Camping. De la gara nu a trebuit sa mergem decat 5 minute pana la Camping. Nu mai era nimeni acolo la receptie asa ca ne-am pus cortul si am plecat in recunoastere prin statiune … Apoi somn!

Planificasem sa ne lasam cortul in camping cu lucrurile nefolositoare, si sa plecam spre Schonbiel Hut de dimineata imediat ce incheiam socotelile cu tanti de la receptie.

S-a rezolvat si asta si am plecat in plimbarea noastra spre Schonbiel Hut pe la 9:15 de dimineata. Se anunta a fi un traseu de ~4h cu o priveliste foarte frumoasa … πŸ˜‰

Matterhorn vazut din Zermatt cu creasta Hornli …

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

In Zermatt nu ai cum sa ajungi cu masina. E o statiune car-free (adica numai masini private)! Cei care vor sa ajunga cat mai aproape de Zermatt cu masina, pot ajunge in TΓ€sch (5 Km de Zermatt) de unde se ia trenul ~20min.

Zmut Ridge

In sfarsit iesim din Zermatt si incepe calatoria noastra …

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

Desi Cata era destul de ocupat cu fotografiatul, nu m-am putut abtine cu “Fa si asa una, si aici una!” ;))

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

Zermatt in spate …

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

O poza cu “prietenul meu” …

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

Din loc in loc erau bancute din astea … ce dragut!

Zmut Ridge

Si “prieteni” din astia, care aveau o poveste de zis (scrisa pe panou) …. cu primele tentative de catararea a Matterhorn-ului, erau din loc in loc.

Zmut Ridge

Oraselul Zmutt foarte dragut …

Zmut Ridge

Iaca stau si eu un pic …

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

Un fel de restaurant in fata noastra … si fata nordica a Matterhornului-ului. Incepe sa se vada linia Zmutt Ridge …

Zmut Ridge

Asa cum ne-am obisnuit deja, in muntii din Elvetia intalnim numai oameni de varsta a treia: wow! Daca sunt tineri, sigur sunt turisti…

Zmut Ridge

Pe aceste poteci nu prea ai cum sa te ratacesti deoarece sunt foarte clare, plus ca exista marcaje din loc in loc, plus ca …. exista indicatoare! πŸ˜‰

Zmut Ridge

Intalnim in calea noastra o cascada superba …

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

Si rauri sau lacuri acumulate din ghetar topit: au o culoare specifica …

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

Am ajuns la Schonbiel Hut putin inaintea lui Catalin. Facusem prostia sa-mi iau doar bocancii de iarna la mine (in picioare) si fusese cald, si … ma terminasera! Asa ca la un moment dat nu am mai avut rabdare sa admir zona, si am plecat cat mai repede spre cabana, unde, primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma descalt. Eeeee…..

Zmut Ridge

Desi in mod normal sunt destul de agitata si vreau sa fac cat mai multe intr-o zi, de data asta convenisem cu Catalin ca in orele ramase din ziua aceasta sa mergem in recunoasterea traseului pe care urma sa-l facem.

Ma dureau picioarele de muream, si ma simteam mai obosita ca nicioadata …

Cum stateam noi pe acolo, Catalin s-a bagat in seama cu un baiat mai tanar, care facuse Zmutt Ridge cu alta ocazie, si care ne-a explicat intrarea in traseu, asa ca i-am ascultat sfatul si am stat cuminti si ne-am hidratat, am mancat, am analizat creasta si am asteptat momentul plecarii.

Citeam pentru a N-a oara explicatia din carte, dar … nu ma pot lauda ca intelegeam ceva. Cred ca era vorba de lipsa de experienta, sau .. (?!)

Zmut Ridge

La Schonbiel Hut e frumos: WC-uri curate, apa curenta, privelisti frumoase. Chiar e dragut! Dar treaba cu apa curenta e super! πŸ˜‰

Zmut Ridge

πŸ™‚ Vreau sa spun ca tocmai ma spalasem pe picioare si acum miroseau frumos. Simaivreau sa spun ca bausem aproape o bere. :))

Zmut Ridge

Schonbiel Hut si s Zmutt Ridge

Zmut Ridge

Tin minte ca la un moment dat Catalin isi exprima temerea referitoare la acea portiune de zapada de pe creasta. Ii zic ca “Naibi, ne punem coltarii in picioare, si, putin echilibru avem si noi, ce mare chestie? Sa ajungem noi acolo….” – mie intrarea imi cam creea emotii. Dar eram perfect optimista si ma uitam cu entuziasm la Zmutt Ridge ca la un proiect care urmeaza sa fie realizat cu succes in cel mai scurt timp.

Facusem pana acum tot ce ne propusesem, si eram la un pas sa o facem pe asta. Eram dominata de un sentiment de satisfactie, si incredere, si …. (nu am cuvinte).

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

πŸ™‚

Zmut Ridge

Pe la 17:00 ne-am culcat pentru 1-2 ore de somn, si ne-am trezit pe la ~19:00 sa vedem cresta in lumina apusului …. πŸ™‚

Zmut Ridge

In lumina aceasta se putea vedea foarte clar linia crestei: stiam ca tebuia sa iesim in creasta pe a doua portiune de zapada …

Zmut Ridge

Ce am uitat sa spun si in postarile precedente de pe blog este ca in in Alpi nu prea ai indicatoare, sau trasee marcate decat pana la cabanele cele mai accesibile. Apoi, orice traseu devine un adevarat test de orientare, repere gasindu-se in carti sau ghizi sau … experienta proprie!

Ce stiam ca avem de facut era ca trebuia sa urmarim o poteca destul de clara pe langa cabana in dreapta care cobora pe ghetar, apoi traversam direct ghetarul (ce se vede gri in josul pozei e ghetar acoperit de pietre, stancarii) pana la panta de zapada din dreapta. Apoi ne cataram la coltari si pioleti pe acea panta pe langa creasta pe ghetar, se urmarea cursul unei ape si prindeam creasta … De acolo se ajungea in portiunea de zapada de pe creasta si se mergea pe linia crestei …

Zmut Ridge

Da, frumoasa panorama πŸ˜‰

Zmut Ridge

In poza asta se vede si mai clar linia crestei, pana in punctul in care aceasta se pierde la galeria Carrel, dar se revine pe linie dupa un traverseu de 25-50m la dreapta si apoi diagonala stanga …

Zmut Ridge

:)Urati-ne succes! πŸ˜›

Pages: 1 2 3

  • Bogdan
  • Sep 21st. 2009 9:40pm

  n-am cuvinte πŸ™‚

  • George
  • Sep 21st. 2009 10:45pm

  Tot respectul pentru reusita voastra ! Ma simt ca un pitic pe langa tine. Am citit cu sufletul la gura. Si acum trec la postarile mai vechi. Felicitari !!!

  • Anonymous
  • Sep 22nd. 2009 8:57am

  felicitari pentru tura, intr-o poza apare la un moment dat gresit monte rosa, este de fapt weisshorn ceea ce se vede este fata estica.
  Alin

  • Anonymous
  • Sep 23rd. 2009 8:40am

  Ce vedeati voi in spate nu e Monte Rosa, ci Dent Blanche. Monte Rosa e in partea cealalta a Matterhornului. O tura frumoasa, foarte frumoasa!

  • Alin
  • Sep 23rd. 2009 9:59am

  Wow :)! Au aparut comentariile!!!
  Asta da isprava! πŸ˜‰

  πŸ™‚ Un simplu Bravo! e cam putin, dar il meritati cu prisosinta!

  Am sorbit cu nesat fiecare rand si fiecare poza, m-ati facut sa visez frumos de tot!

  Go, Silvia! Go!

  PS: bine, mai, sa nu mananci tu nimica!? Si fara apa?!

  • Silvique_ms
  • Sep 23rd. 2009 1:17pm

  Good POint cu Monte Rosa, de fapt cand am scris ma gandeam la Dent Blanche … dar in capul meu sunt acum asa de multe denumiri ca, uite, fac confuzii!

  Mersi

  • gabi solomon
  • Sep 27th. 2009 3:22pm

  Felicitari Silvia,
  O tura pe cinste! Ma bucur pentru tine ca ai reusit sa atingi ce ti-ai propus.

  Ne vedem la MPC

  • Adrian
  • Sep 28th. 2009 11:00am

  Foarte tare tura, o sa pun la bookmark pentru cand o sa mergem si noi pe Matterhorn. Eu am tinut un jurnal-blog pentru Caucaz, unde am fost pe Elbrus si o creasta foarte interesanta din lantul central. (pe blog).

  • Mihai
  • Sep 28th. 2009 11:07am

  Bravo! Felicitari echipei pentru reusita!

  • mihaimk
  • Oct 2nd. 2009 4:04pm

  Felicitari Silvia! Observ ca iti duci limitele la extrem πŸ™‚
  Bine ca te avem intreaga si plina de experienta!
  Care e urmatoarea destinatie?

  • Dragos Petrutiu
  • Oct 2nd. 2009 9:53pm

  Super tura Silvia. Felicitari πŸ™‚

  • Anonymous
  • Oct 16th. 2009 1:22pm

  Mie unuia mi-a placut mult descrierea.
  Mircea O.

  • Vasy
  • Oct 18th. 2009 11:01am

  Super, asta chiar e punctul culminant al sezonului si al performantei πŸ™‚ Felicitari!
  Dincolo de performanta fizica / sportiva, mi se pare exceptional modul in care v-ati gasit motivatia si taria de a continua, in conditiile in care parea sa aveti in fata imposibilul πŸ˜‰

  • stana alin
  • Nov 25th. 2009 12:20pm

  foarte frumos descris totul. super echipa πŸ™‚ felicitari si la mai mare πŸ™‚

  • Adrian Valean
  • Feb 18th. 2010 11:31am

  Foarte tare! Felicitari!

  • Mihai Iubasiu
  • Jul 21st. 2010 11:01am

  Multa bafta ! Sunteti faini si faceti lucruri f. faine !

  • Carmen
  • Jul 22nd. 2010 5:55pm

  Felicitari! Multa bafta in continuare, la cat mai multe ture extraordinare si la fel de reusite, iar jurnalele sunt pe masura πŸ™‚

  • Anonymous
  • Jul 31st. 2010 8:20am

  Felicitari!Ma bucur ca avem asa tineri,sa va dea Bunul Dumnezeu sanatate si putere ca sa ramaneti la fel de frumosi.Am revazut multe locuri prin ochii vostri.Bafta!

  • alexandru miron
  • May 20th. 2011 5:08pm

  Ce se mai poate spune …………………………………………….?

 1. :X Oh, Doamne, mi-a fost dat sa descopar o alta persoana minunata, si FEMEIE, care sa-mi fie model in viata… ^:)^

  • Eduard
  • Jan 15th. 2013 11:54am

  Felicitari pentru tura. Intrebare: ghidul tau cumva este asta: http://www.bookdepository.co.uk/Valais-Alps-West-Switzerland-Lindsay-Griffin/9780900523618? Numa’ bine!

  • Buna, ghidul folosit de noi este “The 4000m Peaks of the Alps: Selected Climbs”

   O zi faina.

 2. Felicitari pentru reusita si pentru blog, voi reveni pentru lectura πŸ™‚

  • remus
  • Jun 20th. 2013 10:52pm

  NU prea gasesc cuvinte … m-ati bagat in boala :). Superbe poze , fain traseu. Felicitari !!!

 3. salutare..trenul intre Chamonix si zermatt este direct sau trebuie sa mai schimbi???